środa, 24 czerwca 2015

Praliny chałwowe Raw z suszonymi jagodami i daktylami

Jak zrobić pralinki sezamowe, czyli domową chałwę bez sztucznych dodatków? Wystarczą 3 składniki i niewiele czasu. Nie trzeba ich piec ani przetwarzać w inny termiczny sposób. Wystarczy młynek i woda do namoczenia daktyli. Jagody można zastąpić dowolnymi suszonymi owocami.

Praliny chałwowe Raw z suszonymi jagodami i daktylami
Składniki
(na około 20 pralinek wielkości orzecha włoskiego)

  • 1 szklanka świeżych daktyli bez pestek (mogą być też suszone na słońcu) 
  • 2 szklanki jasnego sezamu
  • 0,5 szklanki suszonych jagód lub innych drobnych owoców suszonych
Przygotowanie
Daktyle posiekać i namoczyć w odrobinie przegotowanej, chłodnej wody (powinna tylko przykryć daktyle) i razem z tą wodą, zmiksować. Sezam zmielić w młynku na mąkę, ale nie na pastę. Powinien być sypki. Daktyle włożyć do miski i powoli wsypywać zmielony sezam (1,5 szklanki, reszta będzie potrzebna, jako posypka). Wyrabiać drewnianą łyżką, aż składniki się połączą. Wtedy dodać suszone jagody lub inne owoce i dobrze wyrobić. Dłońmi zwilżonymi wodą formować małe kulki i otaczać w mielonym sezamie. Ułożyć na talerzyku lub półmisku. Można schłodzić w lodówce. 

11 komentarzy :

  1. Dla mnie bomba, muszę takie zrobić.

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam sezam, daktyle i chałwę, więc domyślam się że całość smakowała cudownie, bo tak właśnie wygląda ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ze strachu przed molami chciałam wykorzystać sezam i suszone jagody :) A namoczone daktyle straszyły w lodówce i jakoś niczego nie udawało się nimi posłodzić...Zaskakujące, jakie dobre rzeczy można zrobić tak szybko i z myślą: "albo zaraz to zużyję albo za karę zjem każdy składnik osobno i natychmiast" :) :)

      Usuń
  3. Swietny przepis. Z pewnoscia zrobie pralinki:-). Dodatkowy plus,ze bez pieczenia:-). Pozdrawiam:-P.

    OdpowiedzUsuń
  4. Chałwa to chyba mój ulubiony smakołyk, dlatego jestem oczarowana ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Miłujemy sezam i wszystko co z nim związane :D Praliny muszą być obłędne w smaku! :D

    OdpowiedzUsuń
  6. Genialny przepis! Zdrowe, słodkie - czego chcieć więcej?! :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Ale musiały byc pyszne !!! Uwielbiam daktyle i sezam! :-)

    OdpowiedzUsuń
  8. Były... W następny weekend znowu je zrobię dla gości...:)

    OdpowiedzUsuń

Szablon dla Bloggera stworzony przez Blokotka. Wszelkie prawa zastrzeżone.