środa, 8 lipca 2015

Sałatka z quinoa z winnymi pieczarkami, papryką i suszonymi pomidorami


Quinoa, czyli komosa ryżowa to jedno z najwartościowszych ziaren, jakie możemy zjeść. Mamy w niej komplet aminokwasów, a więc może stanowić wartościowe źródło białka. Dużym plusem jest także sporo witaminy E oraz wapń i żelazo. 
Jest bezglutenowa i … smaczna, zwłaszcza w sałatkach, ale można też zrobić z niej świetny napój fermentowany czyli rejuvelac.
Aby pozbyć się goryczki i saponin, należy quinoę dobrze przepłukać przed gotowaniem. Ja przelewam ją na gęstym sicie gorącą wodą i dobrze mieszam. Można ją też namoczyć na kilka godzin, odlać wodę i przepłukać. Te zabiegi z pewnością wystarczą, aby cieszyć się pełnią smaku komosy i jej prozdrowotnymi właściwościami.

Sałatka z quinoa z winnymi pieczarkami, papryką i suszonymi pomidorami
Składniki
  • 0,5 szklanki quinoa trójkolorowej lub jednokolorowej, np. białej
  • 5 suszonych pomidorów w oliwie
  • 1 średnia papryka czerwona
  • 10 średnich pieczarek
  • 0,5 szklanki białego wytrawnego wina
  • 3 łyżki czosnku niedźwiedziego
  • 1 łyżka oleju kokosowego
  • ¼ pęczka drobnego szczypiorku
  • sól ziołowa, pieprz, 2 łyżki oleju lnianego lub oliwy z oliwek
Przygotowanie
Kaszę quinoa przelać wrzątkiem na sicie. Przełożyć do garnka i zalać wodą w proporcji 2,5:1. Ugotować na małym ogniu do miękkości. Pieczarki i paprykę umyć i obrać. Paprykę wypestkować i pokroić w drobną kostkę, a w dość grube plastry. Na patelni rozgrzać olej kokosowy i wrzucić pieczarki. Podlać odrobiną wody i posolić. Gdy woda wyparuje, wlać wino, wsypać łyżkę niedźwiedziego czosnku i mieszać do odparowania. Ważne, aby pieczarki były jędrne i bardzo nie ściemniały, ale zmiękły. Jeśli nie będą dość miękkie, podlać je odrobiną wody i mieszając na średnim ogniu, odparować. Przestudzić. W większej misce wymieszać kaszę quinoa, pieczarki i paprykę. Posiekać drobno szczypiorek i pomidory osączone z zalewy. Dorzucić do kaszy, wlać olej, dodać czosnek niedźwiedzi, sól i pieprz. Dobrze wymieszać i podawać.

5 komentarzy :

  1. Wygląda przepysznie z tymi warzywami ;)
    Ja też mam dziś na lunch komosę, ale moje danie wygląda zupełnie inaczej ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda przepysznie z tymi warzywami ;)
    Ja też mam dziś na lunch komosę, ale moje danie wygląda zupełnie inaczej ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Może trudno to sonie wyobrazić ale komosy jeszcze nie jadłyśmy :D Sałatka wygląda smacznie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Koniecznie spróbujcie! W końcu jesteście mistrzyniami testowania! :) Czekam na "komosową" opinię od Was :)

      Usuń

Szablon dla Bloggera stworzony przez Blokotka. Wszelkie prawa zastrzeżone.