niedziela, 9 sierpnia 2015

Curry z kalafiora i ciecierzycy


Curry to nie tylko aromatyczne liście czy mieszanka przyprawowa. To także danie popularne w Indiach, pełne aromatycznych przypraw i często zabarwione kurkumą, ale nie tylko. Zazwyczaj podawane jest z dodatkiem ryżu lub placków. Myślę, że moje chlebki z ciecierzycy również mogą się tutaj spełnić albo dobry ryż Basmati + chutney w małej ilości. Ja jem oczywiście bez dodatków, bo ubóstwiam kalafiora i smak tego sosu.
Przeciwzapalne działanie kurkumy jest niezaprzeczalne i warto wzbogacać nią swoje dania, pamiętając, że dodatek czarnego pieprzu jest konieczny, aby potencjał kurkumy został przez nasz organizm właściwie wykorzystany.
Uwaga!
Korzystając z produktów w puszkach, pamiętajmy o przełożeniu zawartości, którą zamierzamy przechować w lodówce, do słoika natychmiast po otwarciu puszki, aby zapobiec migracji do produktu szkodliwych związków, które utleniają się po otwarciu puszki.

Curry z kalafiora i ciecierzycy
Składniki
  • 1 duży kalafior
  • 1 szklanka ugotowanej ciecierzycy + 0,5 szklanki wody, w której gotowała się cieciorka
  • 0,5 szklanki mleka kokosowego
  • 2 łyżki masła klarowanego
  • 2 duże cebule
Przyprawy
  • 1 łyżka czarnej gorczycy
  • 1,5 łyżeczki mielonej kolendry
  • 3/4 łyżeczki kurkumy
  • 0,5 - 3/4 łyżeczki mielonego chili
  • 0,5 łyżeczki mielonego czosnku
  • szczypta czarnego pieprzu
  • natka pietruszki
  • sól
Przygotowanie
Kalafiora podzielić na różyczki i umyć w wodzie z odrobiną octu. Opłukać i ugotować na parze. Przełożyć do dużej miski.
Ciecierzycę zmiksować na gładko razem z 0,5 szklanki wody w której się gotowała. Cebule obrać i pokroić w drobną kosteczkę.
W woku lub większym garnku o grubym dnie, ewentualnie dużej patelni, rozgrzać masło klarowane. Gdy masło zacznie wrzeć, wsypać czarną gorczycę i mieszać do momentu, aż nasiona zaczną strzelać. Wtedy dodać kolendrę, wymieszać z tłuszczem i dosypać posiekaną cebulkę. Podsmażać kilka minut, mieszać i dorzucić kurkumę i chili. Dusić jeszcze kilka minut, aby cebulka zmiękła i się zrumieniła.
Następnie dodać zmiksowaną ciecierzycę, mielony czosnek i sól do smaku oraz odrobinę czarnego pieprzu. Wlać mleko kokosowe i wymieszać. Dodać kalafior i delikatnie, mieszając oblać sosem każdą różyczkę.

9 komentarzy :

  1. Uwielbiam dania z curry, a kalafior to chyba warzywo najlepiej komponujące się z tą przyprawą :) No i oczywiście mleczko kokosowe - niezbędny składnik udanego curry :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Danie musiało smakować świetnie. Idealny zestaw przypraw- kurkuma, chili, czosnek.. mniam;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Kiedyś zrobiłyśmy podobne + trochę masła orzechowego :D Było naprawdę dobre :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Świetny przepis,myślę,że się nim zainspiruję;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Kocham curry i kalafior, więc myślę, że spodobałoby mi się to połączenie :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Moja siostra jest fanką takich dań, więc zrobię je na pewno:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Kalafior kocha takie towarzystwo przypraw:)

    OdpowiedzUsuń
  8. uwielbiam kuchnię indyjską, więc taki kalafior z pewnością by mi smakował :)
    |Kurkumę z pieprzem już odruchowo dodaję do większości swoich potraw.

    OdpowiedzUsuń
  9. ależ mam teraz smaka na takiego kalafiora...

    OdpowiedzUsuń

Szablon dla Bloggera stworzony przez Blokotka. Wszelkie prawa zastrzeżone.