Placki gryczane z cukinią i płatkami owsianymi

Uwielbiam cukinię i ciągle otrzymuję ją w prezencie – mam już cały koszyk. Nie ma wyjścia, będą ją dodawać do wszystkiego. Dziś w plackach gryczanych, ale polecam też moją pizzę z cukinii, bez mąki. Oczywiście, kiedy odciskamy cukinię, nie marnujmy tej cudownej mikstury – to delikatnie słodki orzeźwiający napój i dobry dodatek do zielonego koktajlu.
Niedawno miałam okazję jeść znakomite placki gryczane w małej knajpce w Nowym Sączu. Nigdy bym nie przypuszczała, że w tym miejscu znajdę tyle smaku. Nietłuste, sycące i dobrze doprawione. Jeszcze nigdy nie jadłam tak smacznych placków w żadnym lokalu. Oczywiście moje nie wyglądają jak tamte, ale smakiem mogą konkurować. W tamtych plackach na pewno nie było cukinii, a była kasza gryczana i cebula, pewnie też mąka. Cóż, niech tamten przepis pozostanie tajemnicą i cieszy dalej gości, którzy się tam zjawiają. A ja mam już swój. Smacznego!
 
Placki gryczane z cukinią i płatkami owsianymi
Składniki (na 12 placków)
  • 100 g kaszy suchej gryczanej
  • 1 spora cukinia (400 g obranej i umytej) 
  • 14 łyżek drobnych płatków owsianych (użyłam bezglutenowych) 
  • 1 łyżka mąki dyniowej (niekoniecznie)
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 duża cebula
  • 1 jajo
  • 1 czubata łyżka czosnku niedźwiedziego
  • 2 łyżeczki mielonego czosnku
  • po 0,5 łyżeczki: kurkumy, majeranku, słodkiej papryki
  • sól, pieprz
  • 1 łyżka masła klarowanego do posmarowania patelni 
Przygotowanie
Kaszę ugotować w miarę możliwości na kleisto w proporcji 2,5:1. Cebulę obrać, pokroić drobno i zeszklić na patelni na 1 łyżce oliwy, podlewając wodą. Płatki owsiane zalać wrzątkiem tak, aby woda tylko przykryła płatki i zostawić do napęcznienia. Umytą i obraną cukinię zetrzeć na tarce o grubych oczkach, włożyć do lnianej ściereczki i odcisnąć z nadmiaru wody. Kaszę, namoczone płatki i cukinię wymieszać w dużej misce, dodając przyprawy i sól, a następnie wbić jajo. Bardzo dobrze wyrobić ręką lub drewnianą łyżką wszystkie składniki, aby masa była porządnie zwarta i kleista. Odstawić na kilka minut, aby składniki porządnie się związały. Jeśli jest zbyt rzadka, można dodać 1-2 łyżki mąki dyniowej. Posmarować patelnię do smażenia bez tłuszczu odrobiną masła klarowanego i rozgrzać. Kłaść łyżką lub formować zwilżonymi dłońmi małe placki i smażyć na średnim ogniu na rumiano.

Komentarze

  1. Też uwielbiam cukinię i często króluje w mojej kuchni! :-) A najbardziej to lubię taką zwykłą, gotowaną lub pieczoną. :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Koniecznie muszę wypróbować przepis! Cukinie uwielbiam, ale w takiej formie jeszcze nie jadłam :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Lubię taki kotleciki z kaszą, smaczne i zdrowe :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo lubię warzywne placuszki, a zwłaszcza z cukinii. Pyszności!;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Kocham placuszki z cukinii <3

    OdpowiedzUsuń
  6. Cukinia to wielofunkcyjne warzywo :D Placuszki z nią są pyszne a jeśli do tego dołożymy kaszę gryczaną to już marzenie :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Wspaniałe placuszki ! Kocham placki z cukinii :) Nie próbowałam z kaszą gryczaną, muszę to zmienić !

    OdpowiedzUsuń
  8. Samo zdrowie :) Z kaszą gryczana jeszcze nie robiłam, ale podejrzewam, ze muszą być pyszne... :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Mniam! Nigdy nie jadłam takich placków :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Uwielbiam placki z cukinii - ale z kaszą gryczaną nie próbowałam - dzięki za pomysł :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz