Uwielbiam cukinię i ciągle
otrzymuję ją w prezencie – mam już cały koszyk. Nie ma wyjścia, będą ją dodawać
do wszystkiego. Dziś w plackach gryczanych, ale polecam też moją pizzę z cukinii,
bez mąki. Oczywiście, kiedy odciskamy cukinię, nie marnujmy tej
cudownej mikstury – to delikatnie słodki orzeźwiający napój i dobry
dodatek do zielonego koktajlu.
Niedawno miałam okazję jeść znakomite placki gryczane w małej knajpce w Nowym Sączu. Nigdy bym nie przypuszczała, że w tym miejscu znajdę tyle smaku. Nietłuste, sycące i dobrze doprawione. Jeszcze nigdy nie jadłam tak smacznych placków w żadnym lokalu. Oczywiście moje nie wyglądają jak tamte, ale smakiem mogą konkurować. W tamtych plackach na pewno nie było cukinii, a była kasza gryczana i cebula, pewnie też mąka. Cóż, niech tamten przepis pozostanie tajemnicą i cieszy dalej gości, którzy się tam zjawiają. A ja mam już swój. Smacznego!
Niedawno miałam okazję jeść znakomite placki gryczane w małej knajpce w Nowym Sączu. Nigdy bym nie przypuszczała, że w tym miejscu znajdę tyle smaku. Nietłuste, sycące i dobrze doprawione. Jeszcze nigdy nie jadłam tak smacznych placków w żadnym lokalu. Oczywiście moje nie wyglądają jak tamte, ale smakiem mogą konkurować. W tamtych plackach na pewno nie było cukinii, a była kasza gryczana i cebula, pewnie też mąka. Cóż, niech tamten przepis pozostanie tajemnicą i cieszy dalej gości, którzy się tam zjawiają. A ja mam już swój. Smacznego!
Placki gryczane z cukinią i płatkami owsianymi
- 100 g kaszy suchej gryczanej
- 1 spora cukinia (400 g obranej i umytej)
- 14 łyżek drobnych płatków owsianych (użyłam bezglutenowych)
- 1 łyżka mąki dyniowej (niekoniecznie)
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1 duża cebula
- 1 jajo
- 1 czubata łyżka czosnku niedźwiedziego
- 2 łyżeczki mielonego czosnku
- po 0,5 łyżeczki: kurkumy, majeranku, słodkiej papryki
- sól, pieprz
- 1 łyżka masła klarowanego do posmarowania patelni
Przygotowanie
Kaszę ugotować w miarę możliwości na kleisto w proporcji 2,5:1. Cebulę
obrać, pokroić drobno i zeszklić na patelni na 1 łyżce oliwy, podlewając wodą.
Płatki owsiane zalać wrzątkiem tak, aby woda tylko przykryła płatki i zostawić
do napęcznienia. Umytą i obraną cukinię zetrzeć na tarce o grubych oczkach,
włożyć do lnianej ściereczki i odcisnąć z nadmiaru wody. Kaszę, namoczone
płatki i cukinię wymieszać w dużej misce, dodając przyprawy i sól, a następnie
wbić jajo. Bardzo dobrze wyrobić ręką lub drewnianą łyżką wszystkie składniki,
aby masa była porządnie zwarta i kleista. Odstawić na kilka minut, aby
składniki porządnie się związały. Jeśli jest zbyt rzadka, można dodać 1-2 łyżki
mąki dyniowej. Posmarować patelnię do smażenia bez tłuszczu odrobiną masła
klarowanego i rozgrzać. Kłaść łyżką lub formować zwilżonymi dłońmi małe placki
i smażyć na średnim ogniu na rumiano.
Też uwielbiam cukinię i często króluje w mojej kuchni! :-) A najbardziej to lubię taką zwykłą, gotowaną lub pieczoną. :D
OdpowiedzUsuńKoniecznie muszę wypróbować przepis! Cukinie uwielbiam, ale w takiej formie jeszcze nie jadłam :)
OdpowiedzUsuńLubię taki kotleciki z kaszą, smaczne i zdrowe :)
OdpowiedzUsuńBardzo lubię warzywne placuszki, a zwłaszcza z cukinii. Pyszności!;)
OdpowiedzUsuńKocham placuszki z cukinii <3
OdpowiedzUsuńCukinia to wielofunkcyjne warzywo :D Placuszki z nią są pyszne a jeśli do tego dołożymy kaszę gryczaną to już marzenie :)
OdpowiedzUsuńWspaniałe placuszki ! Kocham placki z cukinii :) Nie próbowałam z kaszą gryczaną, muszę to zmienić !
OdpowiedzUsuńSamo zdrowie :) Z kaszą gryczana jeszcze nie robiłam, ale podejrzewam, ze muszą być pyszne... :)
OdpowiedzUsuńMniam! Nigdy nie jadłam takich placków :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam placki z cukinii - ale z kaszą gryczaną nie próbowałam - dzięki za pomysł :)
OdpowiedzUsuń