sobota, 14 listopada 2015

Curry dyniowe z soczewicą i papryką habanero

Papryka habanero jest jedną z najbardziej ostrych papryczek, więc jest to danie mocno rozgrzewające, pikantne i energetyczne. Mleko kokosowe dobrze balansuje ostrość papryki i naprawdę nie ma się czego obawiać, jeśli choć trochę lubimy pikanterię. Uważajmy tylko, aby obierając paprykę nie potrzeć oka, a jeśli do tego dojdzie, jak najszybciej je przemyjcie.
Curry jest doskonałym daniem jesienno - zimowym. Rozgrzewające, energetyczne, sycące, wartościowe i pyszne. 


Curry dyniowe z soczewicą i papryką habanero
Składniki (4 porcje)

  • 0,5 dyni piżmowej (około 0,7 kg) 
  • 1 czerwona cebula
  • 2 cebule szalotki ze szczypiorkiem
  • 1 szklanka ugotowanej soczewicy zielonej
  • 1 szklanka pomidorów w kawałkach
  • 3/4 szklanki mleka kokosowego
  • 1 mała papryczka habanero
  • 2 łyżki oleju kokosowego
  • 3 łyżeczki czarnej gorczycy
  • 1 łyżeczka curry 
  • 1 łyżeczka mielonej kolendry
  • szczypta pieprzu, sól
  • natka pietruszki 
  • 1,5 szklanki ugotowanego ryżu
Przygotowanie
Ryż ugotować wg przepisu na opakowaniu. Cebule ze szczypiorem, cebulę czerwoną i paprykę obrać i posiekać drobno. Dynię umyć, obrać ze skórki i pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać olej kokosowy i wsypać czarną gorczycę. Smażyć do momentu, aż nasiona zaczną strzelać. Wówczas wsypać kolendrę i wymieszać. Dodać posiekaną cebulę i podsmażać kilka minut, podlewając wodą. Gdy dynia i cebula będą miękkie, dodać soczewicę i pomidory. Wymieszać, wlać mleko kokosowe i doprawić. Podawać z ryżem. Przed podaniem posypać natką pietruszki. 

6 komentarzy :

  1. Obiad idealny! Narobiłaś mi smaka :)

    OdpowiedzUsuń
  2. U nas też dyniowo ale słodko :) Dynia króluje i będzie królować jeszcze długi czas :)
    Danie wygląda bardzo ciekawie i ma fajny skład.
    Aha i zapraszamy do nas na konkurs :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam curry, a dyniowego jeszcze nigdy nie jadłam! :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Dyniowe, zwłaszcza z dynią piżmową jest wspaniałe...

    OdpowiedzUsuń
  5. Pikantnie- lubię tak. Pyszna porcja :)

    OdpowiedzUsuń

Szablon dla Bloggera stworzony przez Blokotka. Wszelkie prawa zastrzeżone.