Papryka habanero jest jedną z
najbardziej ostrych papryczek, więc jest to danie mocno rozgrzewające, pikantne
i energetyczne. Mleko kokosowe dobrze balansuje ostrość papryki i naprawdę nie
ma się czego obawiać, jeśli choć trochę lubimy pikanterię. Uważajmy tylko, aby
obierając paprykę nie potrzeć oka, a jeśli do tego dojdzie, jak najszybciej je
przemyjcie.
Curry jest doskonałym daniem jesienno - zimowym. Rozgrzewające, energetyczne, sycące, wartościowe i pyszne.
Curry jest doskonałym daniem jesienno - zimowym. Rozgrzewające, energetyczne, sycące, wartościowe i pyszne.
Curry
dyniowe z soczewicą i papryką habanero
Składniki (4 porcje)- 0,5 dyni piżmowej (około 0,7 kg)
- 1 czerwona cebula
- 2 cebule szalotki ze szczypiorkiem
- 1 szklanka ugotowanej soczewicy zielonej
- 1 szklanka pomidorów w kawałkach
- 3/4 szklanki mleka kokosowego
- 1 mała papryczka habanero
- 2 łyżki oleju kokosowego
- 3 łyżeczki czarnej gorczycy
- 1 łyżeczka curry
- 1 łyżeczka mielonej kolendry
- szczypta pieprzu, sól
- natka pietruszki
- 1,5 szklanki ugotowanego ryżu
Ryż ugotować wg przepisu na opakowaniu. Cebule ze szczypiorem, cebulę czerwoną i paprykę obrać i posiekać drobno. Dynię umyć, obrać ze skórki i pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać olej kokosowy i wsypać czarną gorczycę. Smażyć do momentu, aż nasiona zaczną strzelać. Wówczas wsypać kolendrę i wymieszać. Dodać posiekaną cebulę i podsmażać kilka minut, podlewając wodą. Gdy dynia i cebula będą miękkie, dodać soczewicę i pomidory. Wymieszać, wlać mleko kokosowe i doprawić. Podawać z ryżem. Przed podaniem posypać natką pietruszki.
Obiad idealny! Narobiłaś mi smaka :)
OdpowiedzUsuńU nas też dyniowo ale słodko :) Dynia króluje i będzie królować jeszcze długi czas :)
OdpowiedzUsuńDanie wygląda bardzo ciekawie i ma fajny skład.
Aha i zapraszamy do nas na konkurs :)
Uwielbiam curry, a dyniowego jeszcze nigdy nie jadłam! :-)
OdpowiedzUsuńDyniowe, zwłaszcza z dynią piżmową jest wspaniałe...
OdpowiedzUsuńUwielbiam curry
OdpowiedzUsuńPikantnie- lubię tak. Pyszna porcja :)
OdpowiedzUsuń