sobota, 7 listopada 2015

Nalewka piernikowa

 Do świąt jeszcze daleko, ale warto zadbać o atmosferę i stworzenie dodatków w odpowiednim czasie. Nalewka piernikowa to znakomity prezent pod choinkę, dodatek do rozgrzewającej herbaty albo sposób na ogrzanie się w zimny i deszczowy dzień. Mały kieliszeczek może uchronić nas wówczas przed przeziębieniem. Podana w proporcji 1:1 z mlekiem kokosowym stanie się intrygującym świątecznym likierem. Jest także doskonała do nasączania biszkoptów.
 
Nalewka piernikowa
Składniki
  • garść anyżu gwiazdkowego (50 g)
  • 2 laski cynamonu cejlońskiego
  • 1 laska wanilii
  • 5 ziaren kardamonu
  • 4 goździki
  • 0,5 l wódeczki
  • 0,5 szklanki miodu
  • 1 szklanka wody

Przygotowanie
Laskę wanilii przekroić na pół, wydrążyć miąższ, ziarenka i wrzucić do słoja. Dosypać anyż gwiazdkowy, goździki, kardamon oraz cynamon rozgnieciony na kawałki tłuczkiem. Wszystko zalać wódeczką. Zakręcić lub dobrze przykryć słój i odstawić w ciemne, chłodne miejsce. Co kilka dni dobrze jest potrząsnąć słojem. Po dwóch lub trzech tygodniach odcedzić przyprawy. W garnku zagotować wodę i wlać do niej miód. Na bardzo małym ogniu podgrzewać miód, aż stworzy z wodą w miarę jednolity płyn. Przestudzić i przecedzić przez gazę lub gęste sito. Można nie przecedzać, ale wtedy nalewka na dnie będzie mętna. Wodę z miodem wystudzić i dodać korzennego alkoholu ze słoja. Wymieszać, zostawić w większym, zakręcanym naczyniu na jeden dzień, a potem rozlać do butelek.

11 komentarzy :

  1. Nigdy takiej nie piłam dlatego chętnie bym spróbowała! :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zachęcam do spróbowania :) Wariacji na temat podania jest tyle, ile tylko przyjdzie nam do głowy :)

      Usuń
  2. dzięki Tobie poczułam już atmosferę świąt:D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ach,te święta. Właściwie atmosfera i rodzinny klimat interesują mnie najbardziej... A dodatki, jak nalewka wzbogacają ten nastrój... Jednak najważniejsi są ludzie i kiedy o nich pomyślę, czuję tę atmosferę naprawdę intensywnie.. :) Pozdrawiam

      Usuń
  3. Alkoholu nie lubimy ale korzenne smaki uwielbiamy :D Ciekawe połączenie :D

    OdpowiedzUsuń
  4. W sumie alkoholu też ie uwielbiam samego w sobie, natomiast doceniam jego moc rozgrzewającą i pobudzającą, oczywiście w rozsądnej ilości :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Dla mnie czad! Takiej nalewki jeszcze nie robiłem, a na okres świąteczny będzie jak znalazł :D

    OdpowiedzUsuń
  6. Zrobiłam. Z przykrością muszę stwierdzić, że ilość anyzu jest zdecydowanie za duża! Zamiast nalewki piernikowej wyszła mi anyżowa :( (Wszystko odważane/dodawane wg przepisu)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Przykro mi,że wyszła anyżówka. U mnie zawsze ma raczej piernikowy smak... Na pewno duże znaczenie ma cynamon, zwykłe laski nie dają takiego aromatu jak cejloński.
      Aby uratować smak i zyskać taki jak chcemy, można zalać odrobiną alkoholu wybrane korzenie, przemacerować i dodać do nalewki. Wtedy zniknie tak intensywny anyżowy posmak. Naprawdę jeszcze nigdy u mnie tak się nie stało, ale może miałam zwietrzały anyż? Na pewno można ją uratować :) A ja zaraz nastawię swoją i sprawdzę jak to będzie wyglądało, bo nie mam żadnych zapasów niestety... Pozdarwiam

      Usuń

Szablon dla Bloggera stworzony przez Blokotka. Wszelkie prawa zastrzeżone.