wtorek, 5 stycznia 2016

Budyń zimowy z gruszkami i suszonymi figami na mleczku z włoskich orzechów

Wyobraźcie sobie powrót do domu w mroźny dzień. Tramwaj odjechał bez Was, a akumulator w samochodzie padł. Zziębnięci i głodni wracacie po południu, a na stole czeka gorący posiłek, a na końcu – deser. Budyń z dojrzałych gruszek bez dosładzania jest bardzo słodki i aksamitny. Można go wzbogacić świeżym imbirem, bo doskonale komponuje się z gruszkami lub dodać dowolne suszone owoce zamiast fig. 

Budyń zimowy z gruszkami i suszonymi figami na mleczku
z
włoskich orzechów
Składniki (na 3 porcje)  
  • 2 szklanki mleka roślinnego (u mnie domowe z orzechów włoskich)
  • 3 dojrzałe gruszki (u mnie Konferencja)
  • 5 suszonych fig namoczonych w wodzie
  • 2 łyżki mąki kokosowej
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • szczypta zmielonej gałki muszkatołowej
  • szczypta kardamonu
  • kilka kawałeczków suszonej pomarańczowej skórki
Przygotowanie
Gruszki umyć, obrać i pokroić drobno. Figi posiekać na kawałki usuwając wcześniej ogonki. Gruszki z figami podlać w garnuszku 2 łyżkami wody i na bardzo małym ogniu gotować do miękkości. Wlać mleko, wsypać mąkę kokosową i dodać cynamon, kardamon i gałkę. Doprowadzić do wrzenia i dorzucić pomarańczową skórkę. Prawie natychmiast wyłączyć płomień i zmiksować na gładki krem, gdy tylko budyń nieco przestygnie. 

Uwaga 
Mąkę kokosową w tym przepisie można pominąć, ale wtedy budyń będzie rzadszy lub zastąpić ją łyżeczką skrobi z tapioki wymieszaną z odrobiną mleka lub wody.

11 komentarzy :

  1. Wygląda przepięknie i z pewnościa równie cudownie smakuje, muszę kiedyś spróbować zrobić taki pyszny budyń :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jest przepyszny i bardzo prosty w przygotowaniu. Cóż, może kiedyś jak się spotkamy, to zrobimy go razem?
      Pozdrawiam :)

      Usuń
  2. Ciągle sobie obiecuję, że sama zrobię budyń;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wiesz, Ty tylko przygotuj składniki. On tak naprawdę zrobi się sam:)

      Usuń
  3. Przepysznie się prezentuje :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Budyń! W ten weekend koniecznie musimy zrobić jakiś bo nam narobiłaś ochoty! Chyba się skusimy na figi i mak :D

    OdpowiedzUsuń
  5. Wygląda świetnie, na pewno byłby mocno rozgrzewający w te zimowe wieczory :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Pycha! Świetne połączenie smaków! :)

    OdpowiedzUsuń

Szablon dla Bloggera stworzony przez Blokotka. Wszelkie prawa zastrzeżone.