Mus dyniowo – kokosowy z migdałami

Ten mus może być wszystkim, czym zechcemy: smarowidłem do pieczywa, deserem, dodatkiem do owsianki lub wspaniałym nadzieniem do tarty. Łączy w sobie bogate odżywczo składniki oraz niesamowity, kremowy smak. Mamy B-karoten i cenne kwasy tłuszczowe. I przede wszystkim: rzecz dla każdego smakosza najważniejsza, czyli smak, nie została w tym przepisie pominięta.  
 
Mus dyniowo – kokosowy z migdałami
Składniki (dla 4 osób)

  • 1 średnia dynia (około 1,3 kg przed obraniem) 
  • 100 g migdałów bez skórki
  • 3/4 szklanki mleka kokosowego lub innego roślinnego
  • 1 łyżka miodu (niekoniecznie) 
Przygotowanie
Dynię umyć, wydrążyć i obrać, jeśli skórka jest twarda. Pokroić w ostkę i włożyć do garnka. Wlać mleko kokosowe i gotować dynię do miękkości. Jeśli jest zbyt sucha i płyn odparowuje zbyt szybko, można dodać odrobinę mleka roślinnego lub wody. Gdy dynia zacznie się rozpadać dodać zmielone w młynku na pastę migdały. Wymieszać i zmiksować. Można dodać łyżkę miodu, jeżeli mus jest za mało słodki.

Komentarze

  1. O jej o jej! Z czym byśmy to zjadły? ze wszystkim i prosto ze słoiczka również xD

    OdpowiedzUsuń
  2. Wprost uwielbiam musy dyniowe! I w dodatku z migdalami. Pyszota;-). Bedzie smakowal z placuszkami owsianymi:-)?.

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz