Ten mus może być wszystkim, czym
zechcemy: smarowidłem do pieczywa, deserem, dodatkiem do owsianki lub
wspaniałym nadzieniem do tarty. Łączy w sobie bogate odżywczo składniki oraz
niesamowity, kremowy smak. Mamy B-karoten i cenne kwasy tłuszczowe. I przede
wszystkim: rzecz dla każdego smakosza najważniejsza, czyli smak, nie została w
tym przepisie pominięta.
Mus dyniowo – kokosowy z migdałami
- 1 średnia dynia (około 1,3 kg przed obraniem)
- 100 g migdałów bez skórki
- 3/4 szklanki mleka kokosowego lub innego roślinnego
- 1 łyżka miodu (niekoniecznie)
Przygotowanie
Dynię umyć, wydrążyć i obrać, jeśli skórka jest twarda. Pokroić w ostkę i
włożyć do garnka. Wlać mleko kokosowe i gotować dynię do miękkości. Jeśli jest
zbyt sucha i płyn odparowuje zbyt szybko, można dodać odrobinę mleka roślinnego
lub wody. Gdy dynia zacznie się rozpadać dodać zmielone w młynku na pastę
migdały. Wymieszać i zmiksować. Można dodać łyżkę miodu, jeżeli mus jest za
mało słodki.
O jej o jej! Z czym byśmy to zjadły? ze wszystkim i prosto ze słoiczka również xD
OdpowiedzUsuńWiedziałam, że się Wam spodoba :)
UsuńWprost uwielbiam musy dyniowe! I w dodatku z migdalami. Pyszota;-). Bedzie smakowal z placuszkami owsianymi:-)?.
OdpowiedzUsuń