niedziela, 31 stycznia 2016

Sałatka z rukolą, gruszką, serem pleśniowym i ręcznie robionym kuskusem

Chciałabym, aby ten kuskus był zrobiony przeze mnie. Niestety nie ja go wykonałam, a kobiety w jednym z krajów arabskich. Różni się jednak diametralnie wyglądem i smakiem od kuskusu, który jest ogólnie dostępny. Ziarenka są duże, nierówne i nie można go po prostu zalać wrzątkiem, bo nadal pozostanie twardy. Gotowałam go na wolnym ogniu przez 10 minut. Zalety: pyszny, naturalny, pełnoziarnisty, możliwie jak najmniej przetworzony. Wady: wysoka cena. Można go zastąpić zwykłym kuskusem razowym i danie będzie równie znakomite, a jeśli znajdziecie się w jednym z krajów Afryki lub Bliskiego Wschodu, zdobądźcie sobie mały zapas takiego właśnie ręcznie robionego dla porównania smaków.
W Polsce można go kupić w sklepach z żywnością egzotyczną i Kuchniach Świata, a 500 g kosztuje około 24 zł.
P.S. Ta sałatka znakomicie nadaje się na romantyczną kolację z winem :)


Sałatka z rukolą, gruszką, serem pleśniowym i ręcznie robionym kuskusem
Składniki
Kuskus

  • łyżek kaszy kuskus razowej
  • 2 łyżki posiekanych włoskich orzechów
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • natka pietruszki
  • sól, ziołowa, pieprz, szczypta mielonego czosnku
Sałatka
  • 80-100 g rukoli
  • 2 duże gruszki
  • 50 g sera pleśniowego (rokpol, gorgonzola lub inny ser z przerostem pleśni, który można pokruszyć lub porwać)
  • 5 łyżek połówek orzechów włoskich
Dressing
  • 0,5 szklanki jogurtu naturalnego bez cukru
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka miodu
  • sól ziołowa, pieprz
Przygotowanie
Wymieszać składniki dressingu.
Kuskus zalać w misce wrzątkiem na wysokość 0,5 cm powyżej linii kaszy i przykryć talerzykiem. Kuskus ręcznie robiony gotować przez 10 minut w proporcji 3:1 i pozostawić pod przykryciem aż wchłonie resztę wody. Następnie dodać posiekane orzechy, oliwę, natkę pietruszki i przyprawy. Wymieszać.
Rukolę i gruszki umyć. Gruszki obrać ze skórki, pokroić na ćwiartki, wydrążyć gniazda nasienne i pokroić wzdłuż na paski. Ułożyć rukolę na talerzach, następnie wyłożyć pokrojone gruszki i ułożyć się zgodnie z kształtem talerza. Można to zrobić warstwami, aby wszystkie plasterki zmieściły się na dwóch talerzach. Posypać orzechami włoskimi oraz pokruszonym serem i polać dressingiem. 

Na środku talerza wyłożyć doprawiony kuskus i podawać.

3 komentarze :

  1. Jak zobaczyłam tytuł, to myślałam, że sama zrobiłaś ten kuskus :D
    Bardzo lubię połączenie gruszki z rukolą ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dlatego napisałam od razu, że jednak to nie ja... Ale nie wykluczam, że samo go zrobię, muszę tylko rozgryźć technikę :)

      Usuń
  2. No powiemy Ci, że poszalałaś ze smakami ;) Bardzo ciekawa sałatka ;)

    OdpowiedzUsuń

Szablon dla Bloggera stworzony przez Blokotka. Wszelkie prawa zastrzeżone.