Chciałabym, aby ten kuskus był
zrobiony przeze mnie. Niestety nie ja go wykonałam, a kobiety w jednym z krajów
arabskich. Różni się jednak diametralnie wyglądem i smakiem od kuskusu, który
jest ogólnie dostępny. Ziarenka są duże, nierówne i nie można go po prostu
zalać wrzątkiem, bo nadal pozostanie twardy. Gotowałam go na wolnym ogniu przez
10 minut. Zalety: pyszny, naturalny, pełnoziarnisty, możliwie jak najmniej
przetworzony. Wady: wysoka cena. Można go zastąpić zwykłym kuskusem razowym i
danie będzie równie znakomite, a jeśli znajdziecie się w jednym z krajów Afryki
lub Bliskiego Wschodu, zdobądźcie sobie mały zapas takiego właśnie ręcznie
robionego dla porównania smaków.
W Polsce można go kupić w sklepach z żywnością egzotyczną i Kuchniach Świata, a 500 g kosztuje około 24 zł.
P.S. Ta sałatka znakomicie nadaje się na romantyczną kolację z winem :)
Sałatka z rukolą, gruszką, serem pleśniowym i ręcznie robionym kuskusem
Wymieszać składniki dressingu.
Kuskus zalać w misce wrzątkiem na wysokość 0,5 cm powyżej linii kaszy i przykryć talerzykiem. Kuskus ręcznie robiony gotować przez 10 minut w proporcji 3:1 i pozostawić pod przykryciem aż wchłonie resztę wody. Następnie dodać posiekane orzechy, oliwę, natkę pietruszki i przyprawy. Wymieszać.
Rukolę i gruszki umyć. Gruszki obrać ze skórki, pokroić na ćwiartki, wydrążyć gniazda nasienne i pokroić wzdłuż na paski. Ułożyć rukolę na talerzach, następnie wyłożyć pokrojone gruszki i ułożyć się zgodnie z kształtem talerza. Można to zrobić warstwami, aby wszystkie plasterki zmieściły się na dwóch talerzach. Posypać orzechami włoskimi oraz pokruszonym serem i polać dressingiem.
W Polsce można go kupić w sklepach z żywnością egzotyczną i Kuchniach Świata, a 500 g kosztuje około 24 zł.
P.S. Ta sałatka znakomicie nadaje się na romantyczną kolację z winem :)
Sałatka z rukolą, gruszką, serem pleśniowym i ręcznie robionym kuskusem
Składniki
Kuskus
PrzygotowanieKuskus
- łyżek kaszy kuskus razowej
- 2 łyżki posiekanych włoskich orzechów
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- natka pietruszki
- sól, ziołowa, pieprz, szczypta mielonego czosnku
- 80-100 g rukoli
- 2 duże gruszki
- 50 g sera pleśniowego (rokpol, gorgonzola lub inny ser z przerostem pleśni, który można pokruszyć lub porwać)
- 5 łyżek połówek orzechów włoskich
- 0,5 szklanki jogurtu naturalnego bez cukru
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka miodu
- sól ziołowa, pieprz
Wymieszać składniki dressingu.
Kuskus zalać w misce wrzątkiem na wysokość 0,5 cm powyżej linii kaszy i przykryć talerzykiem. Kuskus ręcznie robiony gotować przez 10 minut w proporcji 3:1 i pozostawić pod przykryciem aż wchłonie resztę wody. Następnie dodać posiekane orzechy, oliwę, natkę pietruszki i przyprawy. Wymieszać.
Rukolę i gruszki umyć. Gruszki obrać ze skórki, pokroić na ćwiartki, wydrążyć gniazda nasienne i pokroić wzdłuż na paski. Ułożyć rukolę na talerzach, następnie wyłożyć pokrojone gruszki i ułożyć się zgodnie z kształtem talerza. Można to zrobić warstwami, aby wszystkie plasterki zmieściły się na dwóch talerzach. Posypać orzechami włoskimi oraz pokruszonym serem i polać dressingiem.
Na środku talerza wyłożyć doprawiony kuskus i podawać.
Jak zobaczyłam tytuł, to myślałam, że sama zrobiłaś ten kuskus :D
OdpowiedzUsuńBardzo lubię połączenie gruszki z rukolą ;)
Dlatego napisałam od razu, że jednak to nie ja... Ale nie wykluczam, że samo go zrobię, muszę tylko rozgryźć technikę :)
UsuńNo powiemy Ci, że poszalałaś ze smakami ;) Bardzo ciekawa sałatka ;)
OdpowiedzUsuń