wtorek, 2 lutego 2016

Bezglutenowe placki z mąki ryżowej z żurawiną

Proste i szybkie placki na śniadanie także dla bezglutenowców. Wystarczy wymieszać kilka składników i w kilka minut mamy śniadanie. Dodatek żurawiny wzbogaca placki smakowo i wspomoże nasz układ sercowo – naczyniowy oraz moczowy.
Pamiętajmy jednak, że suszona żurawina dostępna w sklepach bezpośrednio do spożycia, jest słodzona, i to wcale niemało. Ja użyłam żurawiny słodzonej sokiem jabłkowym, co jest nieco lepszym wyjściem niż słodzonej białym cukrem. Miejmy jednak na uwadze to, że owoce żurawiny są bardzo kwaśne i jeśli sprzedawca mówi nam, że są bez cukru, a my próbujemy i nie wykrzywia nam buzi, wówczas ktoś: nie wie, co sprzedaje lub celowo wprowadza nas w błąd. Tak naprawdę tylko owoce żurawiny bez cukru będą korzystnie oddziaływać na nasze zęby i jamę ustną, poprzez zapobieganie rozwojowi bakterii. Jeśli ktoś posłodzi je jakimkolwiek cukrem, niszczy tę cenną właściwość. Słodzone owoce traktujmy raczej jako przekąskę, zastępnik czegoś słodkiego, wzbogacenie sosów, deserów i ciast, a leczmy się sokiem i owocami bez cukru.
 
Bezglutenowe placki z mąki ryżowej z żurawiną
Składniki (na około 6 placków)
  • 1 szklanka maki ryżowej pełnoziarnistej
  • 0,5 szklanki suszonej żurawiny
  • 0,5 szklanki mleka roślinnego
  • 1 jajo
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • olej kokosowy do posmarowania patelni
  • szczypta soli
Przygotowanie
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia. Dodać mleko, jajo i sól. Zmiksować lub wymieszać trzepaczką. Dodać żurawinę i jeszcze raz wymieszać. Na rozgrzaną patelnię posmarowaną odrobiną oleju kokosowego kłaść małe placuszki i podpiekać do zrumienienia z obu stron.

8 komentarzy :

  1. Ale wyszły fajnie puchate :)
    Żurawina na pewno świetnie wzbogaciła smak :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, z żurawiną smakują ciekawiej niż same. Moze następne zrobię z morelami?:)

      Usuń
  2. Ciekawa jestem smaku, bo mi nie wychodzą ryżowe placuszki, muszę spróbować Twoich :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ciekawa jestem smaku, bo mi nie wychodzą ryżowe placuszki, muszę spróbować Twoich :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wydaje mi się, że ciasto musi być dość gęste. Z rzadkiego ciasta mogą się nie udać, chociaż kiedyś robiłam ryżowe naleśniki i też jakoś się trzymały, nie były jednak tak cienkie, jak naleśniki pszenne, np. francuskie. Powodzenia!

      Usuń
  4. Super! Nie tylko bezglutenowe, ale też bezlaktozowe. A przy moim haszimoto taka dieta jest wskazana. Cieszę się, że są takie blogi, gdzie mogę znaleźć szybkie, proste i przede wszystkim smaczne potrawy. Zrobię sobie jutro na śniadanie te placuszki, a żeby współgrało z żurawinką, zaparzę do tego teekanne red berries (też z żurawinką) i będzie śniadanie cud, miód, orzeszki!

    OdpowiedzUsuń

Szablon dla Bloggera stworzony przez Blokotka. Wszelkie prawa zastrzeżone.