poniedziałek, 29 lutego 2016

Domowa czekolada na gorąco z bananami

Jak zrobić domową czekoladę? Przyjemnie gęstą, ale mniej tłustą, słodką, ale nieprzesłodzoną? Właściwie bez dosładzania i zagęszczania? Jeden dojrzały banan na porcję zapewni nam to wszystko, nie zapominając o ciekawym smaku. Bardzo sycąca, jednocześnie zdecydowanie mniej kaloryczna, mniej tłusta i mniej słodka od tradycyjnych czekolad podawanych w lokalach. A kiedy ją schłodzimy lub po prostu wystygnie, zamieni się w delikatny piankowy budyń.  
 
Domowa czekolada na gorąco z bananami
Składniki (2 porcje)
  • 500 ml mleka roślinnego (u mnie sojowe bez cukru)
  • 2 dojrzałe banany średniej wielkości
  • 2 pełne łyżki kakao w proszku
  • szczypta mielonej wanilii

Przygotowanie
Banany obrać ze skórki i zmiksować z kakao i wanilią na krem. Miksować, dolewając po troszku mleko. Gdy cały koktajl czekoladowy będzie już zmiksowany, należy wlać go do garnka o grubym dnie i podgrzać do odpowiedniej dla nas temperatury, w której lubimy popijać czekoladę. Ważne, aby w czasie podgrzewania mieszać czekoladę trzepaczką, aby nie zrobiły się „krupki” z masy bananowej pod wpływem ciepła i całość pozostała kremowa. Można udekorować i podawać z dowolnymi dodatkami (u mnie mus bananowy i kukurydziane wafelki).

6 komentarzy :

  1. W takiej wersji nie robiłam, ale uwielbiam kakao na mleku sojowym z syropem daktylowym i wanilią :) W weekend zrobię wersję bananową :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Nawet na zimno smakuje.

    OdpowiedzUsuń
  3. Mniam jakie to musi być dobre ^^ Aż nabrałyśmy ochoty na taki napój tylko, że w mieszkaniu nie mamy KAKAŁA xD

    OdpowiedzUsuń
  4. Bananowe kakao to genialny pomysł. Muszę takie zrobić;)

    OdpowiedzUsuń

Szablon dla Bloggera stworzony przez Blokotka. Wszelkie prawa zastrzeżone.