sobota, 13 lutego 2016

Kapusta pekińska z jabłkami i pieczarkami czyli bigos w wersji light

To danie z pewnością można nazwać bigosem w wersji light. Szybko ugotowanym, sycącym, pysznym, jednak bez jelitowych konsekwencji. Jest bardzo dobrą propozycją obiadową – z ziemniakami z wody, kaszą lub ryżem. Cała rodzina zostanie nakarmiona, a my okrzyknięci mistrzami kuchni. Tak naprawdę pozbywając się jedynie zapasów z lodówki i nie łamiąc sobie głowy, co zrobić na obiad?
 
Kapusta pekińska z jabłkami, selerem naciowym i pieczarkami czyli bigos w wersji light
Składniki
  • 1 średnia kapusta pekińska (około 1 kg)
  • 1 puszka pomidorów w kawałkach
  • 3 jabłka szarlotkowe (szara reneta) 
  • 3 duże łodygi selera naciowego
  • 5 dużych pieczarek lub kapeluszy boczniaków
  • 1 duża marchew
  • 0,5 selera korzeniowego
  • 1 mała pietruszka
  • 1 duży por
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • 3-4 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżki majeranku
  • 1 łyżka oleju kokosowego
  • pieprz, sól
Przygotowanie
Pieczarki lub boczniaki obrać i pokroić w plasterki lub kostkę. Na patelni rozgrzać olej kokosowy, wsypać pieczarki i posolić. Lekko podlewając wodą udusić pieczarki, dobrze je rumieniąc, aby nie ściemniały i były lekko spieczone. Odstawić.
Wszystkie warzywa i jabłka umyć. Marchew, pietruszkę i oba selery posiekać w kosteczkę, pora i czosnek pokroić na krążki, kapustę poszatkować.  Jabłka obrać, wydrążyć nasiona i pokroić na plasterki. Włożyć warzywa, jabłka i kapustę do dużego garnka i zalać 5 - 6 szklankami wody. Wsypać majeranek i nieco soli. Gotować do miękkości selera naciowego, następnie dodać pomidory, oliwę i podsmażone pieczarki. Wsypać posiekaną natkę pietruszki. Doprawić do smaku i wymieszać. W razie potrzeby można dolać nieco wody, ponownie zagotować i sprawdzić smak. 

1 komentarz :

  1. Składniki nam się podobają, wiec na pewno zasmakowałybyśmy w tym daniu :)

    OdpowiedzUsuń

Szablon dla Bloggera stworzony przez Blokotka. Wszelkie prawa zastrzeżone.