To danie z pewnością można nazwać
bigosem w wersji light. Szybko ugotowanym, sycącym, pysznym, jednak bez jelitowych
konsekwencji. Jest bardzo dobrą propozycją obiadową – z ziemniakami z wody,
kaszą lub ryżem. Cała rodzina zostanie nakarmiona, a my okrzyknięci mistrzami
kuchni. Tak naprawdę pozbywając się jedynie zapasów z lodówki i nie łamiąc sobie
głowy, co zrobić na obiad?
Kapusta pekińska z jabłkami, selerem naciowym i pieczarkami czyli bigos w wersji light
- 1 średnia kapusta pekińska (około 1 kg)
- 1 puszka pomidorów w kawałkach
- 3 jabłka szarlotkowe (szara reneta)
- 3 duże łodygi selera naciowego
- 5 dużych pieczarek lub kapeluszy boczniaków
- 1 duża marchew
- 0,5 selera korzeniowego
- 1 mała pietruszka
- 1 duży por
- 2 ząbki czosnku
- 1 pęczek natki pietruszki
- 3-4 łyżki oliwy z oliwek
- 2 łyżki majeranku
- 1 łyżka oleju kokosowego
- pieprz, sól
Pieczarki lub boczniaki obrać i pokroić w plasterki lub kostkę. Na patelni rozgrzać olej kokosowy, wsypać pieczarki i posolić. Lekko podlewając wodą udusić pieczarki, dobrze je rumieniąc, aby nie ściemniały i były lekko spieczone. Odstawić.
Wszystkie warzywa i jabłka umyć. Marchew, pietruszkę i oba selery posiekać w kosteczkę, pora i czosnek pokroić na krążki, kapustę poszatkować. Jabłka obrać, wydrążyć nasiona i pokroić na plasterki. Włożyć warzywa, jabłka i kapustę do dużego garnka i zalać 5 - 6 szklankami wody. Wsypać majeranek i nieco soli. Gotować do miękkości selera naciowego, następnie dodać pomidory, oliwę i podsmażone pieczarki. Wsypać posiekaną natkę pietruszki. Doprawić do smaku i wymieszać. W razie potrzeby można dolać nieco wody, ponownie zagotować i sprawdzić smak.
Składniki nam się podobają, wiec na pewno zasmakowałybyśmy w tym daniu :)
OdpowiedzUsuń