wtorek, 23 lutego 2016

Sałatka z kapusty pekińskiej z groszkiem, fasolą czerwoną i pomidorkami

Pożywnych sałatek nigdy dość, a kiedy brakuje pomysłu na dodatek do obiadu lub szybką kolację, ten przepis będzie dobrym rozwiązaniem. Przygotowanie zajmie tyle czasu, ile zagotowanie wody w czajniku na herbatkę. Można wykorzystać soczewicę zamiast fasoli albo cieciorkę, jeśli akurat mamy ugotowane na zapas. Będzie równie smacznie. Do tego grzanka z domowego pieczywa i posiłek gotowy. Zielony groszek dzięki witaminie A i luteinie zadba o nasz wzrok, a fasola dostarczy oprócz znacznej ilości białka także sporo żelaza, wapnia i magnezu. Nie zapominajmy o potasie, witaminie A, kwasie foliowym i witaminach z grupy B w kapuście pekińskiej. Jedzmy na zdrowie i cieszmy się smakiem.
 
Sałatka z kapusty pekińskiej z groszkiem, fasolą czerwoną i pomidorkami
Składniki (4 porcje)
  • 1 główka kapusty pekińskiej
  • 1 szklanka ugotowanej czerwonej fasoli
  • 1 słoik lub puszka zielonego groszku
  • 250 g pomidorków koktajlowych (małe opakowanie) 
  • 1 mała czerwona cebula
  • 2 łyżki prażonych ziaren słonecznika
  • świeże listki bazylii do posypania
Sos
  • 0,5 szklanki jogurtu naturalnego bez cukru
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • sól ziołowa, pieprz, czosnek niedźwiedzi
Przygotowanie
Kapustę pekińską umyć i poszatkować. Włożyć do dużej miski. Dodać fasolę i opłukany pod bieżącą wodą groszek. Cebulkę obrać i pokroić w kostkę lub piórka, a umyte pomidorki na ćwiartki. Oba składniki dorzucić do miski i wymieszać.
Połączyć wszystkie składniki sosu i wymieszać ze składnikami sałatki. W razie potrzeby jeszcze doprawić do smaku. Udekorować świeżą bazylią i ćwiartkami pomidorków. Na koniec posypać prażonym słonecznikiem.

4 komentarze :

  1. Planujemy podobną jutro na obiad wykonać :D Bo nagotowałyśmy fasoli jak głupie xD

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja też zawsze gotuję za dużo, bo skoro już gotować... No i wrzucam do garnka całe opakowanie. Potem sałatka, pasta, kotlety...:)

      Usuń
  2. sałata pekińska podobno jest najlepszą z sałat i kapust, dlatego takie sałatki z jej udziałem to prawdziwe bogactwo witamin i soli mineralnych!

    zapraszam również do siebie ;-) make-life-green.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń

Szablon dla Bloggera stworzony przez Blokotka. Wszelkie prawa zastrzeżone.