Pożywnych
sałatek nigdy dość, a
kiedy brakuje pomysłu na dodatek do obiadu lub szybką kolację, ten
przepis
będzie dobrym rozwiązaniem. Przygotowanie zajmie tyle czasu, ile
zagotowanie
wody w czajniku na herbatkę. Można wykorzystać soczewicę zamiast fasoli
albo
cieciorkę, jeśli akurat mamy ugotowane na zapas. Będzie równie smacznie.
Do
tego grzanka z domowego pieczywa i posiłek gotowy. Zielony groszek
dzięki witaminie A i luteinie zadba o nasz wzrok, a fasola dostarczy
oprócz znacznej ilości białka także sporo żelaza, wapnia i magnezu. Nie
zapominajmy o potasie, witaminie A, kwasie foliowym i witaminach z grupy
B w kapuście pekińskiej. Jedzmy na zdrowie i cieszmy się smakiem.
Sałatka z kapusty pekińskiej z groszkiem, fasolą czerwoną i pomidorkami
- 1 główka kapusty pekińskiej
- 1 szklanka ugotowanej czerwonej fasoli
- 1 słoik lub puszka zielonego groszku
- 250 g pomidorków koktajlowych (małe opakowanie)
- 1 mała czerwona cebula
- 2 łyżki prażonych ziaren słonecznika
- świeże listki bazylii do posypania
- 0,5 szklanki jogurtu naturalnego bez cukru
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- sól ziołowa, pieprz, czosnek niedźwiedzi
Przygotowanie
Kapustę pekińską umyć i poszatkować. Włożyć do dużej miski. Dodać fasolę i opłukany pod bieżącą wodą groszek. Cebulkę obrać i pokroić w kostkę lub piórka, a umyte pomidorki na ćwiartki. Oba składniki dorzucić do miski i wymieszać.
Połączyć wszystkie składniki sosu i wymieszać ze składnikami sałatki. W razie potrzeby jeszcze doprawić do smaku. Udekorować świeżą bazylią i ćwiartkami pomidorków. Na koniec posypać prażonym słonecznikiem.
Kapustę pekińską umyć i poszatkować. Włożyć do dużej miski. Dodać fasolę i opłukany pod bieżącą wodą groszek. Cebulkę obrać i pokroić w kostkę lub piórka, a umyte pomidorki na ćwiartki. Oba składniki dorzucić do miski i wymieszać.
Połączyć wszystkie składniki sosu i wymieszać ze składnikami sałatki. W razie potrzeby jeszcze doprawić do smaku. Udekorować świeżą bazylią i ćwiartkami pomidorków. Na koniec posypać prażonym słonecznikiem.
Planujemy podobną jutro na obiad wykonać :D Bo nagotowałyśmy fasoli jak głupie xD
OdpowiedzUsuńJa też zawsze gotuję za dużo, bo skoro już gotować... No i wrzucam do garnka całe opakowanie. Potem sałatka, pasta, kotlety...:)
Usuńsałata pekińska podobno jest najlepszą z sałat i kapust, dlatego takie sałatki z jej udziałem to prawdziwe bogactwo witamin i soli mineralnych!
OdpowiedzUsuńzapraszam również do siebie ;-) make-life-green.blogspot.com
Świetna sałatka :)
OdpowiedzUsuń