Kotleciki z czerstwego chleba i pieczarek

Co zrobić z dobrym chlebem, którego nie zdążyliśmy zjeść i podsuszył się porządnie? Na pewno nie wyrzucać. Pokroić w kostkę, namoczyć i zrobić wspaniałe kotleciki z pieczarkami. Skład jest bardzo prosty, podobnie przygotowanie.
Nigdy nie wyrzucam pieczywa, zwłaszcza że sama je piekę i dla mnie jest dobre również wtedy, kiedy jest porządnie czerstwe. Jednak kiedy wyrafinowane podniebienie domowników zaczyna kaprysić na taki podsuszony chlebek, robię dania w tym stylu. Niczego nie marnujemy, tworzymy nowe przepisy, przy okazji się najadając. Wystarczy odrobina sosu i dużo surówki, a udany obiad macie jak w banku.
 
Kotleciki z czerstwego chleba i pieczarek
Składniki (na około 14 kotletów)
  • 3 szklanki dobrego, czerstwego chleba pokrojonego w kostkę
  • 10 dużych pieczarek, startych na tarce jarzynowej
  • 1 duża cebula, pokrojona w kostkę
  • 0,5 szklanki gorącej wody
  • 3 łyżki prażonych nasion słonecznika
  • 1 łyżka oleju kokosowego
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka mielonego, suszonego czosnku
  • sól, pieprz, papryka słodka
  • sezam do posypania
Przygotowanie
Pokrojony chleb włożyć do większej miski. Na patelni rozgrzać olej kokosowy i wrzucić cebulę. Gdy zmięknie, dodać pieczarki i posolić. Dusić kilkanaście minut, podlewając wodą. Odparować nadmiar płynu z pieczarek i dodać do chleba. Wlać gorącą wodę i dobrze wymieszać wszystkie składniki. Odczekać chwilę, aby masa nie była zbyt gorąca i  wyrobić ją mikserem lub ręką na gładko, jednak nie miksować. Wystudzić i uformować okrągłe kotlety, zwilżając dłonie w oliwie z oliwek. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i posypać sezamem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C i piec przez 0,5 godziny.

Komentarze

  1. Lepszego sposobu na wykorzystanie czerstwego chleba nie mogłaś wymyślić - kotleciki wyglądają wspaniale ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Byłoby mi strasznie żal wyrzucić chleb, w który wkładam sporo serca i piekę bardzo regularnie. Poza tym smak jest bardzo ciekawy i jeszcze nikt nie zorientował się, że potrawy z chleba mają z nim coś wspólnego :)

      Usuń
  2. nie znoszę wyrzucania pieczywa, w ogóle jedzenia, super pomysł:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Świetny pomysł :-) nic się nie zmarnuje, z chęcią spróbuję zrobić takie kotleciki :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo podoba mi się idea wykorzystania czerstwego chleba, super! :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Świetny pomysł. Ja robiłam kiedyś zupę chlebową, bo było mi szkoda bochenka. Ale teraz w kotleciki pójdę :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Genialny pomysł na wykorzystanie chlebka :) Ciekawie muszą smakować :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz