poniedziałek, 27 czerwca 2016

Zupa kalafiorowo – ziemniaczana z soczewicą

Lato to doskonały czas dla zup, nie tylko chłodników. Nawet w krajach, gdzie jest naprawdę gorąco jada się zupy na ciepło. Ugotowane składniki są lżej strawne i stanowią smaczny pełnowartościowy posiłek kolacyjny lub obiadowy. Nie dostarczając zbyt wiele kalorii i nie obciążając żołądka.
 
Zupa kalafiorowo – ziemniaczana z soczewicą
Składniki (4 porcje)
  • 4 duże ziemniaki
  • 1/3 szklanki czerwonej soczewicy
  • 1 mały kalafior
  • 5 ząbków czosnku
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • kilka listków selera
  • pęczek natki pietruszki
  • 3 łyżki mleka kokosowego
  • 2 łyżki płatków drożdżowych
  • sól, pieprz, po szczypcie majeranku i gałki muszkatołowej
Przygotowanie 
Ziemniaki umyć i cienko obrać. Kalafiora włożyć na kilka minut do wody z łyżką octu jabłkowego, aby wszystkie drobne robaczki na pewno opuściły różyczki i wypłukać pod wodą. Ziemniaki i kalafiora pokroić na kawałki i włożyć do garnka. Wsypać soczewicę, włożyć liście selera, obrany i pokrojony w plasterki czosnek i posiekany pęczek natki. Zalać ¾ litra wody i zagotować. Gotować do miękkości warzyw i soczewicy. Wówczas dodać mleko kokosowe, drożdżowe płatki, sól i przyprawy oraz oliwę. Dobrze wymieszać i zdjąć z ognia. W upały podawać zupę letnią, ale nie zimną. Można ją też zmiksować na krem.

4 komentarze :

  1. Wygląda bardzo apetycznie! :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Apetyczna zupka :) Płatki drożdżowe pewnie dopełniają całość:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Pyszności! Uwielbiam domowe, warzywne zupki:D

    OdpowiedzUsuń
  4. Idealna zupka dla mnie :)
    Uwielbiam połączenie kalafiora i mleka kokosowego!

    OdpowiedzUsuń

Szablon dla Bloggera stworzony przez Blokotka. Wszelkie prawa zastrzeżone.