Lato to doskonały czas dla zup, nie
tylko chłodników. Nawet w krajach, gdzie jest naprawdę gorąco jada się zupy na
ciepło. Ugotowane składniki są lżej strawne i stanowią smaczny pełnowartościowy
posiłek kolacyjny lub obiadowy. Nie dostarczając zbyt wiele kalorii i nie
obciążając żołądka.
Składniki (4 porcje)
Przygotowanie - 4 duże ziemniaki
- 1/3 szklanki czerwonej soczewicy
- 1 mały kalafior
- 5 ząbków czosnku
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- kilka listków selera
- pęczek natki pietruszki
- 3 łyżki mleka kokosowego
- 2 łyżki płatków drożdżowych
- sól, pieprz, po szczypcie majeranku i gałki muszkatołowej
Ziemniaki umyć i cienko obrać. Kalafiora włożyć na kilka minut do wody z łyżką
octu jabłkowego, aby wszystkie drobne robaczki na pewno opuściły różyczki i
wypłukać pod wodą. Ziemniaki i kalafiora pokroić na kawałki i włożyć do garnka.
Wsypać soczewicę, włożyć liście selera, obrany i pokrojony w plasterki czosnek
i posiekany pęczek natki. Zalać ¾ litra wody i zagotować. Gotować do miękkości
warzyw i soczewicy. Wówczas dodać mleko kokosowe, drożdżowe płatki, sól i
przyprawy oraz oliwę. Dobrze wymieszać i zdjąć z ognia. W upały podawać zupę
letnią, ale nie zimną. Można ją też zmiksować na krem.
Wygląda bardzo apetycznie! :-)
OdpowiedzUsuńApetyczna zupka :) Płatki drożdżowe pewnie dopełniają całość:)
OdpowiedzUsuńPyszności! Uwielbiam domowe, warzywne zupki:D
OdpowiedzUsuńIdealna zupka dla mnie :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam połączenie kalafiora i mleka kokosowego!
Przepyszny pomysł na kalafiorową. Dzięki soczewicy zupa jest bardzo pożywna. O tej porze roku zupy wspaniale rozgrzewają organizm. Ta na pewno zagości na moim stole na stałe!
OdpowiedzUsuńZgadzam się w stu procentach :) I życzę coraz smaczniejszych odsłon jesienno-zimowych zup :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam