Muffinki bez zbóż z mąki grochowej, z orzechami i suszoną śliwką

Proste muffinki z mąki grochowej można przygotować rano na weekendowe śniadanie lub piknik. Jest przy nich mało pracy, są bezglutenowe, bez zbóż i bardzo smaczne. Sycą szybko i są świetną alternatywą dla tradycyjnych pszennych wypieków.
Przypominają w przekroju i strukturze keks.

Muffinki bez zbóż z mąki grochowej, z orzechami i suszoną śliwką
Składniki (na około 12 muffinek)
  • 250 g mąki grochowej (około 2 szklanek)
  • 3 jaja
  • 1/3 szklanki mleka roślinnego (u mnie owsiane)
  • 0,5 szklanki rozpuszczonego oleju kokosowego, masła
  • 3 łyżki płynnego miodu
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka suszonej skórki pomarańczowej
  • 0,5 łyżeczki mielonego imbiru
  • 0,5 łyżeczki mielonego cynamonu
  • garść włoskich orzechów grubo posiekanych
  • 2 łyżki jagód goji
  • 12 suszonych śliwek drobno pokrojonych
Przygotowanie
Suche składniki wymieszać w misce, dodać jaja, mleko, miód i tłuszcz. Szybko wymieszać, aby składniki dokładnie się połączyły i nałożyć do foremek silikonowych lub wysmarowanych olejem kokosowym.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180
°C i piec przez 15-20 minut. 

Komentarze

  1. Chciałam właśnie napisać, że muffinki wyglądają jak keks :) A ja uwielbiam keks ;) Pycha!

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz