Proste muffinki z mąki grochowej można przygotować rano na weekendowe
śniadanie lub piknik. Jest przy nich mało pracy, są bezglutenowe, bez zbóż i
bardzo smaczne. Sycą szybko i są świetną alternatywą dla tradycyjnych pszennych
wypieków.
Przypominają w przekroju i strukturze keks.
Przypominają w przekroju i strukturze keks.
Muffinki bez zbóż z mąki grochowej, z orzechami i suszoną
śliwką
Składniki (na około 12 muffinek)- 250 g mąki grochowej (około 2 szklanek)
- 3 jaja
- 1/3 szklanki mleka roślinnego (u mnie owsiane)
- 0,5 szklanki rozpuszczonego oleju kokosowego, masła
- 3 łyżki płynnego miodu
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka suszonej skórki pomarańczowej
- 0,5 łyżeczki mielonego imbiru
- 0,5 łyżeczki mielonego cynamonu
- garść włoskich orzechów grubo posiekanych
- 2 łyżki jagód goji
- 12 suszonych śliwek drobno pokrojonych
Suche składniki wymieszać w misce, dodać jaja, mleko, miód i tłuszcz. Szybko wymieszać, aby składniki dokładnie się połączyły i nałożyć do foremek silikonowych lub wysmarowanych olejem kokosowym.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C i piec przez 15-20 minut.
Chciałam właśnie napisać, że muffinki wyglądają jak keks :) A ja uwielbiam keks ;) Pycha!
OdpowiedzUsuń