piątek, 28 kwietnia 2017

Trufle z czarnym sezamem i włoskimi orzechami – przepyszne i energetyczne

Takie trufle to cudowny wynalazek: słodkie, pełne wartościowych składników, a w dodatku wystarczy jedna lub dwie, aby zaspokoić apetyt na coś słodkiego, jednocześnie dostarczając czegoś więcej niż tylko cukru i zbędnych kalorii. Nie wymagają pieczenia ani bardzo wymyślnych dodatków, a podprażenie składników sprawia że nabierają niezwykłego smaku.
Cóż, zawsze znajduję wytłumaczenie dla swojej miłości do włoskich orzechów. 
Mam nadzieję, że ich kształt jasno odzwierciedla wpływ na umysłowy potencjał zjadacza i że nieco tego potencjału Wam i mnie się dostanie dzięki tej cudownej słodkości...


Trufle z czarnym sezamem i włoskimi orzechami – przepyszne i energetyczne

Składniki (na około 20-22 trufle)
  • 1 szklanka suszonych daktyli
  • 1 szklanka włoskich orzechów
  • 1 szklanka wiórków kokosowych + kilka łyżek do obtoczenia trufli
  • 0,5 szklanki czarnego sezamu + kilka łyżek do obtoczenia trufli
  • 8 łyżek płatków owsianych

Przygotowanie
Daktyle zalać wrzątkiem tak, aby woda jedynie przykryła daktyle. Rozgrzać patelnię i uprażyć sezam, a następnie osobno orzechy i płatki owsiane. Ja robię to po kolei na tej samej patelni. Należy pamiętać, aby podprażać orzechy i sezam, aż zaczną orzechowo pachnieć, nie wolno ich przypalić.
Płatki owsiane prażyć aż będą lekko rumiane i również zaczną wydawać przyjemną woń. Orzechy, sezam, płatki owsiane i wiórki zmielić w młynku na proszek lub gęstą pastę (młynki bywają różne – mój mieli raczej na pastę, zwłaszcza nasiona oleiste).
Namoczone daktyle włożyć do miski wraz z płynem z moczenia i zmiksować. Powoli wsypywać zmielone, pozostałe składniki i mieszać drewnianą łyżką. Masa powinna być dość gęsta, ale nie twarda. Jeśli jest zbyt papkowata, trzeba dobrze ją wyrobić i wstawić do lodówki. Jeśli po schłodzeniu nadal jest zbyt rzadka, można dodać 1-3 łyżki zmielonych wiórków kokosowych.
Masa powinna dawać się plastycznie i raczej miękko formować, trufle nie powinny być twarde, a elastyczne, jednocześnie zachowując formę.
Z gotowej masy uformować kulki wielkości włoskiego orzecha lub nieco większe i obtoczyć we wiórkach i sezamie. Schłodzić w lodówce.
Uwaga: sezam do obtoczenia również warto podprażyć. 

6 komentarzy :

  1. Lubimy jeść trufle oraz je robić ;) Takie kuleczki są urocze! Czarny sezam średnio przypadł jednej z nas do gustu ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kiedyś też niezbyt lubiłam czarny sezam, ale jest znakomitym źródłem wapnia i dobrego tłuszczu, więc korzystam z niego, dodając tam, gdzie jego smak nie jest dominujący, a bogactwo wartości pozostaje... :)

      Usuń
  2. Takie trufle to ja rozumiem, ekstra! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam takie trufle! Kulki mocy hehe ;)
    http://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  4. WOW just what I was looking for. Came here by searching for %meta_keyword% outlook 365 login

    OdpowiedzUsuń
  5. The first steps in getting a house are ensuring it is possible to afford to pay at least 5% from the purchase price from the home as a down payment and determining your financial allowance. canada mortgage calculator Calculate your monthly loan payment using today's rates. canada mortgage calculator

    OdpowiedzUsuń

Szablon dla Bloggera stworzony przez Blokotka. Wszelkie prawa zastrzeżone.