czwartek, 1 lutego 2018

Cukiniowe curry z mozzarellą

Wszystkie curry świata łączy ryż i przyprawy. Reszta jest naszą fantazją lub potrzebą, czasem jednym i drugim.
Ostatnio zostałam uraczona pysznym obiadem z cukinią i mozzarellą w roli głównej. Doszłam natychmiast do wniosku, że świetnie nadadzą się do zimowego curry, bo korzeniowe warzywa które jemy codziennie, troszkę się moim bliskim znudziły. Cukinia pozostaje jędrna, a mozzarella zapewnia dodatek energetyczny i tłuszczowy. Cebula z czosnkiem ochronią nas przed przeziębieniem i dodadzą smaku. Wyszło pysznie, choć oczywiście dodatek sera w trakcie gotowania psuje efekt wizualny, jednak smakowy pozostaje niezmienny.
Kto nie ma czasu, a chce smacznie i domowo zjeść – do dzieła.


Cukiniowe curry z mozzarellą
Składniki (na 2-4 porcje)
  • ¾ szklanki ryżu Basmati lub innego ulubionego, np. jaśminowego
  • 2 średnie cukinie
  • 2 -3 posiekane ząbki czosnku
  • 2 duże cebule pokrojone w cienkie półplasterki
  • 150 g mozzarelli (ja użyłam opakowanie z małymi kuleczkami)
  • 2 łyżki masła klarowanego
  • 0,5-3/4 szklanki mleka kokosowego
  • 2 - 3 łyżeczki przyprawy curry 
  • szczypta pieprzu
  • sól
Przygotowanie
Ryż ugotować na sypko w proporcji 2,5:1, na małym ogniu. Cukinię umyć, odciąć końcówki i pokroić w cienkie półplasterki.
Na patelni rozgrzać masło klarowane i dodać cebulę i czosnek. Lekko posolić i dusić cebulę, aż będzie miękka, podlewając co jakiś czas odrobiną wrzątku. Wsypać przyprawę curry i wymieszać. Następnie dodać cukinię i udusić na półmiękko, również podlewając w razie potrzeby wrzątkiem.
Gdy cukinia będzie gotowa, dodać ryż, mleko kokosowe i pieprz oraz odrobinę soli dla smaku.
Na koniec dorzucić pokrojoną mozzarellę i mieszać, aż ser się rozpuści. Zdjąć z ognia i podawać.

2 komentarze :

  1. Mmmm wygląda bardzo apetycznie! Na pewno jeszcze lepiej smakuje! Przepis sobie zapisałam, teraz tylko zrobić i się delektować. Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń

Szablon dla Bloggera stworzony przez Blokotka. Wszelkie prawa zastrzeżone.