Wszystkie curry świata łączy ryż i przyprawy. Reszta jest
naszą fantazją lub potrzebą, czasem jednym i drugim.
Ostatnio zostałam uraczona pysznym obiadem z cukinią i mozzarellą w roli głównej. Doszłam natychmiast do wniosku, że świetnie nadadzą się do zimowego curry, bo korzeniowe warzywa które jemy codziennie, troszkę się moim bliskim znudziły. Cukinia pozostaje jędrna, a mozzarella zapewnia dodatek energetyczny i tłuszczowy. Cebula z czosnkiem ochronią nas przed przeziębieniem i dodadzą smaku. Wyszło pysznie, choć oczywiście dodatek sera w trakcie gotowania psuje efekt wizualny, jednak smakowy pozostaje niezmienny.
Kto nie ma czasu, a chce smacznie i domowo zjeść – do dzieła.
Cukiniowe curry z mozzarellą
Składniki (na 2-4 porcje)
Ostatnio zostałam uraczona pysznym obiadem z cukinią i mozzarellą w roli głównej. Doszłam natychmiast do wniosku, że świetnie nadadzą się do zimowego curry, bo korzeniowe warzywa które jemy codziennie, troszkę się moim bliskim znudziły. Cukinia pozostaje jędrna, a mozzarella zapewnia dodatek energetyczny i tłuszczowy. Cebula z czosnkiem ochronią nas przed przeziębieniem i dodadzą smaku. Wyszło pysznie, choć oczywiście dodatek sera w trakcie gotowania psuje efekt wizualny, jednak smakowy pozostaje niezmienny.
Kto nie ma czasu, a chce smacznie i domowo zjeść – do dzieła.
Cukiniowe curry z mozzarellą
Składniki (na 2-4 porcje)
- ¾ szklanki ryżu Basmati lub innego ulubionego, np. jaśminowego
- 2 średnie cukinie
- 2 -3 posiekane ząbki czosnku
- 2 duże cebule pokrojone w cienkie półplasterki
- 150 g mozzarelli (ja użyłam opakowanie z małymi kuleczkami)
- 2 łyżki masła klarowanego
- 0,5-3/4 szklanki mleka kokosowego
- 2 - 3 łyżeczki przyprawy curry
- szczypta pieprzu
- sól
Przygotowanie
Ryż ugotować na sypko w proporcji 2,5:1, na małym ogniu. Cukinię umyć, odciąć
końcówki i pokroić w cienkie półplasterki. Na patelni rozgrzać masło klarowane i dodać cebulę i czosnek. Lekko posolić i dusić cebulę, aż będzie miękka, podlewając co jakiś czas odrobiną wrzątku. Wsypać przyprawę curry i wymieszać. Następnie dodać cukinię i udusić na półmiękko, również podlewając w razie potrzeby wrzątkiem.
Gdy cukinia będzie gotowa, dodać ryż, mleko kokosowe i pieprz oraz odrobinę soli dla smaku.
Na koniec dorzucić pokrojoną mozzarellę i mieszać, aż ser się rozpuści. Zdjąć z ognia i podawać.
Mmmm wygląda bardzo apetycznie! Na pewno jeszcze lepiej smakuje! Przepis sobie zapisałam, teraz tylko zrobić i się delektować. Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńŻyczę smacznego! Pozdrawiam :)
UsuńNigdy nie jadłam curry z cukinią, ale na pewno chętnie wykorzystam ten przepis na obiad :)
OdpowiedzUsuń