Kukicha to zielona herbata pędowa. Wyglądem
przypomina maleńkie gałązki, a jej smak jest delikatnie orzechowy. Ma
właściwości alkalizujące i pomyślałam, że będzie dobrą alternatywą dla czarnej
herbaty w moim napoju herbacianym. Kukicha, której ja użyłam, jest prażona i
wymaga gotowania. Dobrze się składa, bo chai to właśnie herbata gotowana z
mlekiem i korzeniami, bardzo słodka, popularna w Indiach.
Mój
chai też jest posłodzony, ponieważ słód łagodzi
gorycz korzeni. A przyprawy pomagają nam się wypocić. Oczywiście polecam
go w
wersji porządnie schłodzonej i nie tak słodkiej, jak to bywa w przypadku
Hindusów. Dla mnie jest to po prostu smaczny, orzeźwiający napój pity
zamiast
popularnej mrożonej kawy czy cappuccino.
Może
jeszcze kilka słów o przyprawach. Kiedy tylko jest to możliwe, kupuję przyprawy w całości i rozdrabniam w domu w moździerzu, akurat tyle, ile potrzebuję. Mielone niestety szybko wietrzeją. Jeżeli chodzi o cynamon, to trudno go zmielić domowym sposobem i zwykle decyduję się na mielony. Do napojów typu chai i dań, kiedy kawałki cynamonu można odcedzić z naparu, zawsze kupuję cynamon w laseczkach, ale tylko cejloński. Zwykłego cynamonu nie sposób dobrze rozdrobnić z lasek. Wszystkie, których dotąd próbowałam, były twarde jak kamień i po prostu nadawały się jedynie na aromatyczną dekorację. Cynamon cejloński naprawdę łatwo się kruszy i jest bardzo aromatyczny. No i tłuczek do mięsa do czegoś się przydaje, także w mojej kuchni…
Kukicha chai
Składniki
- 3 szklanki mleka roślinnego (według mnie najlepsza kompozycja do tego napoju to: 2 szklanki mleka owsianego i 1 szklanka mleka sojowego, oczywiście bez cukru i zagęszczaczy)
- 2 szklanki wody
- 2 łyżki herbaty kukicha
- 5 łyżek syropu z agawy
- 5 goździków
- 4 ziarenka kardamonu, lekko zmiażdżone
- kawałek suszonego galangalu lub świeżego imbiru, obranego i posiekanego
- 1 laseczka cynamonu zmiażdżona i rozdrobniona
- kilka ziarenek czarnego pieprzu
Zagotować wodę, wlać do niej mleko i wrzucić przyprawy oraz herbatę. Jak wszystko zacznie wrzeć, gotować jeszcze około 10 minut i posłodzić syropem z agawy. Zostawić na jakiś czas, żeby chai nabrał mocy i przecedzić przez gęste sitko. Schłodzić w lodówce.
Komentarze
Prześlij komentarz