Granola na przekąskę i śniadanie

Chociaż w internecie znajdziecie mnóstwo przepisów na przeróżne wersje granoli, ja także mam swój patent na müsli. Dołączę więc do innych propozycji swoją, a wy sami ocenicie, czy to jest to? Granolę piekę regularnie od kilku lat w różnych wersjach, traktując ją jako przekąskę, kiedy nic już w domu nie zostało, albo urlopowy ratunek, kiedy w sklepach są tylko dziwne, słodzone płatki, o ile w ogóle są jakieś sklepy. Bardzo szybko, prosto, piecze się samo, a my? Nie tracąc czasu zabierzmy się za jej przygotowanie. Taki zapas wystarczy nam przynajmniej na tydzień.

Granola
Składniki (na 2 standardowej wielkości blachy o wymiarach piekarnika)
  • 500 g pełnoziarnistych płatków owsianych
  • 1 szklanka rodzynek
po 0,5 szklanki:
  • nasion słonecznika
  • wiórków kokosowych
  • płatków lnianych
  • ¼ szklanki niełuszczonego sezamu
  • ¼ szklanki oliwy z oliwek
  • 1 szklanka soku jabłkowego
  • 4 łyżki syropu z agawy lub melasy buraczanej
Przygotowanie
Piekarnik nagrzewamy do temp. 130°C. Mieszamy w dwóch miskach składniki suche i mokre, a następnie łączymy je, dobrze wyrabiając, żeby masa była dobrze zwilżona. Przygotowujemy 2 blachy i wykładamy je papierem do pieczenia. Wysypujemy na nie granolę i wstawiamy do piekarnika. Pieczemy około 50-60 minut, co jakiś czas uchylając na kilka sekund piekarnik, ale nawet jeśli nic nie będziemy robić i zostawimy granolę samej sobie, będzie równie smaczna. 

Komentarze

  1. Ja także często piekę domową granolę ;) Twoja wygląda przepysznie. Bardzo podobają mi się wszystkie składniki. Nigdy nie robiłam jeszcze z sokiem jabłkowym i koniecznie musze kiedyś zrobić w ten sposób ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. To jest to co uwielbiam :) granola i jogurt naturalny to moje codzienne drugie śniadanie w pracy :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz