Krem z cukinii z pieczoną papryką

Jeżeli tak jak mnie, nęka was nadmiar cukinii ogromnych rozmiarów, ta zupa nieco uszczupli wasze zapasy. W pewnym momencie cukinia w ogródku mojej mamy, zaczęła rosnąć tak szybko, że nikt nie mógłby nadążyć z jej pochłanianiem. Każdego dnia było jej coraz więcej i więcej…
A mało jest amatorów tego warzywa w dużych rozmiarach. Bo sporo gniazd nasiennych, twarda skórka… Może jest mniej aksamitna, ale świetnie nadaje się na zupy, placki, ciasta i chleby. Jeżeli mamy ją we własnym ogródku, nie marnujmy jej gigantycznego potencjału i jedzmy ze smakiem, wymyślając nowe zastosowania dla tego pysznego warzywa.
 
Krem z cukinii z pieczoną papryką (4 porcje)
Składniki
  • 1 duża cukinia lub połowa gigantycznej
  • 3 szklanki wody
  • 2 duże czerwone papryki
  • 3 ząbki czosnku
  • 0,5 dużego pora lub 1 mały
  • 0,5 czerwonej cebuli
  • 2 gałązki rozmarynu z oliwy rozmarynowej lub świeżego
  • kilka listków selera
  • kilka gałązek natki pietruszki
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • sól, pieprz cayenne lub chili (ta zupa smakuje najlepiej, kiedy jest porządnie pikantna)
  • łyżka mleka kokosowego lub więcej, na każdą miseczkę zupy
Przygotowanie 
Rozgrzewamy piekarnik do 190˚C i wstawiamy do niego paprykę (w całości) w naczyniu wyłożonym papierem do pieczenia. Pieczemy około 40 minut, studzimy i obieramy ze skórki. Po przekrojeniu papryki, usuwamy szypułkę i gniazda nasienne(Ja piekę papryki wieczorem i rano przyrządzam zupę). Obraną i wydrążoną cukinię ścieramy na tarce o grubych oczkach. Czosnek, pora i cebulę kroimy na plasterki. Umieszczamy wszystko w garnku. Dorzucamy liście selera i zalewamy 3 szklankami wody. Gotujemy około 30 minut, aż por i cebula będą miękkie. Wówczas solimy, dodajemy oliwę i natkę pietruszki. Miksujemy i przyprawiamy na ostro pieprzem cayenne lub chili. Gdy zupa jest już na talerzu, dekorujemy kleksem z 1 łyżki mleka kokosowego i natką pietruszki.

Komentarze