Jeżeli
macie w domu małe dziecko albo po prostu zabłąkany kleik ryżowy kupiony
w czasie dolegliwości żołądkowych, dziś nadszedł czas na wyczerpanie
zapasów. Zamienicie ten banalny produkt w wykwintne ciasteczka w niecałe
pół godziny! Są lekkostrawne, a rodzynki dodają im lekkiej
kwaskowatości. Gdy goście wpadną niespodziewanie, można je wyczarować
nawet na poczekaniu. Przestygną chwilkę i już nadają się do zjedzenia.
Najbardziej lubię, gdy po wyjściu przyjaciół, na talerzach zostają tylko
okruszki...
Bezglutenowe ciasteczka ryżowe z rodzynkami
Składniki (na około 16 sztuk)
- 150 g kleiku ryżowego albo dobrze rozdrobnionych chrupek ryżowych
- 100 g miękkiego masła
- 2 jaja
- 4 łyżki nierafinowanego cukru
- 1 szklanka niesiarkownych rodzynek
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 3 łyżki świeżo zmielonego lnu złocistego
- 3 łyżki karobu lub kakao
- po 1 blanszowanym migdale na każde ciasteczko
Przygotowanie
Mieszamy wszystkie suche składniki łyżką. Dodajemy jaja, masło i zagniatamy lepkie ciasto. Należy zrobić to dokładnie, żeby masło połączyło się z resztą ciasta. Gdy ciasto jest już zwarte i jednolite, lepimy z niego kulki wielkości orzecha włoskiego, lekko je spłaszczamy i wciskamy w środek każdego ciasteczka jeden blanszowany migdał. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w 180˚C przez 15 minut.
Mieszamy wszystkie suche składniki łyżką. Dodajemy jaja, masło i zagniatamy lepkie ciasto. Należy zrobić to dokładnie, żeby masło połączyło się z resztą ciasta. Gdy ciasto jest już zwarte i jednolite, lepimy z niego kulki wielkości orzecha włoskiego, lekko je spłaszczamy i wciskamy w środek każdego ciasteczka jeden blanszowany migdał. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w 180˚C przez 15 minut.
Komentarze
Prześlij komentarz