Ostrzegam
- to propozycja nie dla każdego. Nie przepadam za marynowanymi
produktami, po prostu ocet mnie odstrasza. Jednak w rozsądnej ilości,
własny ocet jabłkowy i dobre wytrawne białe wino, mogą zdziałać smakowe
cuda! Pozostałą po wyjęciu jaj marynatę, wykorzystuję ponownie.
Podgrzewam ją i zalewam np. kapustę pekińską. Mieszam, nakrywam
talerzykiem i odstawiam w chłodne miejsce na kilka dni. Oczywiście
całość obciążam kamieniem. Potem odlewam płyn i mam kapustkę w białym
winie gotową do jedzenia.
Jaja zamarynowane w taki sposób, świetnie nadają się do sałatek, ponieważ nabierają niezwykłego, pikantno - kwaskowatego smaku. Kiedy chcemy, aby zalewa była mniej mętna, czerwonej cebuli nie dodajemy do gotującego się wina z octem, ale wrzucamy wcześniej do słoja z jajami. Wtedy cebula nie zabarwi zalewy tak mocno jak podczas gotowania.
Jaja zamarynowane w taki sposób, świetnie nadają się do sałatek, ponieważ nabierają niezwykłego, pikantno - kwaskowatego smaku. Kiedy chcemy, aby zalewa była mniej mętna, czerwonej cebuli nie dodajemy do gotującego się wina z octem, ale wrzucamy wcześniej do słoja z jajami. Wtedy cebula nie zabarwi zalewy tak mocno jak podczas gotowania.
Jaja marynowane w białym winie
Składniki
- 7 ugotowanych na twardo jaj
- 1 łyżka soli himalajskiej różowej
- 0,5 szklanki octu jabłkowego
- 0,5 l białego wytrawnego wina
- 4 małe ząbki czosnku lub 2 duże
- 4 ostre długie papryczki
- 4 małe czerwone cebule
- 1 łyżeczka gorczycy czarnej
- 1 łyżeczka ziaren jałowca
- kilka ziarenek ziela angielskiego
Ugotowane jaja obrać z łupinek i przełożyć do słoja. Cebule i czosnek również obrać i pokroić cebule na ćwiartki, a czosnek przepołowić. Zagotować wino z octem i solą. Do gorącego octu z winem wrzucić cebulę, czosnek i papryczki, wsypać przyprawy i pogotować około 3 minuty. Zestawić z ognia i przestudzić chwilę. Zalać jaja w słoju i zostawić na 24 godziny do przemacerowania.
Komentarze
Prześlij komentarz