Czas
na kalafiory niedługo minie i chciałam jeszcze kolejny raz poczuć smak tego szlachetnego warzywa w połączeniu z tym niezwykłym sosem. To danie składa się z trzech
podstawowych składników: kalafiora, masła orzechowego i mleka kokosowego.
Zalety kalafiora, to przede wszystkim właściwości przeciwnowotworowe i przeciwutleniajace, a także wzmacniające odporność. Dodatkowym plusem jest bardzo niska kaloryczność tego warzywa, niespełna 25 kcal w 100 g! Masło orzechowe i mleko kokosowe świetnie uzupełnią energetyczność posiłku i sprawią, że poczujemy się naprawdę najedzeni.
Zapomnijmy o spalonej bułce tartej i stwórzmy nowoczesną wersję kalafiorowego szaleństwa!
Zalety kalafiora, to przede wszystkim właściwości przeciwnowotworowe i przeciwutleniajace, a także wzmacniające odporność. Dodatkowym plusem jest bardzo niska kaloryczność tego warzywa, niespełna 25 kcal w 100 g! Masło orzechowe i mleko kokosowe świetnie uzupełnią energetyczność posiłku i sprawią, że poczujemy się naprawdę najedzeni.
Zapomnijmy o spalonej bułce tartej i stwórzmy nowoczesną wersję kalafiorowego szaleństwa!
Kalafior w sosie z orzeszków ziemnych
Składniki
- 1 średni kalafior
- 4 czubate łyżki masła orzechowego bez soli i cukru
- ¾ szklanki mleczka kokosowego
- 1 por drobno pokrojony
- 1 łyżka tłuszczu kokosowego
- 2 łyżeczki curry
- sól
Kalafiora ugotować na parze, przełożyć do miski. Na patelni rozgrzać tłuszcz, wrzucić pora i podlewając wodą, udusić do miękkości. Dodać masło orzechowe i trochę wody, aby łatwiej się rozpuściło. Mieszać, dopóki masa na patelni nie nabierze gładkiej konsystencji. Odparować trochę wodę, wlać mleczko kokosowe i dodać przyprawę curry oraz sól. Doprowadzić do wrzenia. Zdjąć z ognia i wymieszać z ugotowanym na parze kalafiorem.
Komentarze
Prześlij komentarz