O
zaletach kaszy jaglanej można mówić w nieskończoność, bo bezglutenowa,
alkalizująca i jeszcze krzemionka, lecytyna, witaminy… Zalet bez liku,
tylko czasem brak pomysłu na podanie jej w innej formie niż po prostu
kasza czy płatki z owocami lub bez.
Przygotowanie
tych klusek jest proste i szybkie, a kiedy dynię upieczemy wieczorem,
sos powstanie jeszcze szybciej. Można je również odgrzewać na parze i
podawać z wytrawnym sosem, np. z dyni czy pomidorów. Gdy wystygną,
twardnieją, więc najlepiej jeść ciepłe lub pogrzać je przed podaniem.
Ale nawet twardsze, nadal dobrze smakują.
Kluski jaglane z sosem dyniowo – bananowym
Składniki (4 porcje, około 18 klusek)
Kluski
Kluski
- 2 szklanki płatków jaglanych
- 2 jaja
- 1,5 szklanki gorącej wody
- 3 łyżki mąki kokosowej
- sól
- 1 łyżeczka kakao do posypania kluseczek
- 2,5 szklanki musu z pieczonej dyni (jak przygotować dynię, dowiesz się tutaj)
- 2 dojrzałe banany
Płatki wsypać do dużej miski i posolić, a następnie zalać gorącą wodą. Dobrze wymieszać kilkakrotnie, rozgniatając płatki łyżką, aby powstała kleista masa. Dodać jaja i mąkę kokosową i dobrze wyrobić. Powinna powstać jednolita kulka. Powinna być lepka i zwarta, ale nie twarda. Jeśli jest zbyt twarda można dodać 1-2 łyżki wody i jeszcze raz wyrobić dokładnie. Z masy formować kulki i wrzucać na osolony wrzątek. Gotować kluski około 5 minut od wypłynięcia.
Mus dyniowy i banany dokładnie zmiksować. Podawać od razu, bo banany w sosie ciemnieją po dłuższym czasie.
Nałożyć sos na talerze lub do miseczek i dodać po kilka klusek na porcję. Każdą porcję udekorować kakao.
Komentarze
Prześlij komentarz