Jesień to czas dyni i mam swoje ulubione odmiany tego warzywa. Najbardziej lubię dynię olbrzymią, ale nie
przechowuje się tak długo jak dynia Hokkaido, którą z kolei można zjadać ze skórką.
Tak
naprawdę uwielbiam smak każdej dyni: w prostym musie z bananem,
jako pikantny mix pomidorowy, pastę do pieczywa, w ciastach, chlebie,
muffinkach. Po prostu, mój świat dynią stoi, kiedy jest
sezon na to wspaniałe warzywo. Warto spróbować każdej odmiany, którą uda
nam się dostać i czarować, czarować... Domowników, świat, siebie...
Smakiem dyni oczywiście!
A właściwości zdrowotne też są niemałe: B - karoten, witaminy z grupy B, potas i co ważne, bardzo niska zawartość sodu. Niech nadciśnieniowcy i mamy maluszków zwrócą uwagę na to warzywo, jeżeli ignorowali je do tej pory. A najlepiej, by Ci, którzy dotąd go nie jadali, spróbowali bez uprzedzeń i sami ocenili, czy to jest to.
A właściwości zdrowotne też są niemałe: B - karoten, witaminy z grupy B, potas i co ważne, bardzo niska zawartość sodu. Niech nadciśnieniowcy i mamy maluszków zwrócą uwagę na to warzywo, jeżeli ignorowali je do tej pory. A najlepiej, by Ci, którzy dotąd go nie jadali, spróbowali bez uprzedzeń i sami ocenili, czy to jest to.
Zupa z dyni i porów z domowymi grzankami
Składniki (4 porcje)
- 1 dynia Hokkaido (około 1,5 kg surowej) upieczona w piekarniku. Jak to zrobić, patrz tutaj.
- 1 duży por
- 1 puszka pomidorów w kawałkach (w sezonie koniecznie świeże)
- 0,5 szklanki mleka kokosowego
- 1 marchewka starta na tarce
- 0,5 małej ostrej papryczki
- garść posiekanej natki pietruszki
- 10 listków bazylii drobno posiekanych
- 4 ząbki czosnku
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 2 kromki chleba
- 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
- 2 łyżeczki oliwy z oliwek
Przygotowanie
Do
garnka wrzucić marchew, papryczkę, pora i czosnek. Zalać wodą tak, aby
przykryła warzywa. Gdy warzywa będą miękkie, dodać upieczoną dynię w kawałkach,
pomidory, natkę pietruszki i bazylię. Doprowadzić do wrzenia i gotować kilka
minut. Doprawić i dodać oliwę i mleko kokosowe. Zmiksować. Podawać z grzankami
czosnkowymi. U mnie z jasnego żytniego chleba, patrz tutaj.
Zrobiłam dziś tą zupe z dyni jest cudowna :)
OdpowiedzUsuń