Pierniczki żytnie z miodem i daktylami na tłuszczu kokosowym

Ponieważ do świąt już nie tak daleko, warto zrobić pełnoziarniste pierniczki żytnie. Miękną w ciągu tygodnia, więc czasu jest sporo. Nie słodzimy ich cukrem, a prawdziwym miodem i daktylami. Prawie nie zawierają tłuszczu i urzekają swoją prostotą, zarówno w wykonaniu, jak i dekoracji. Święta, to dla mnie czas odpoczynku i kontaktu z bliskimi. Potrawy są ważne, ale to ludzie zawsze zwyciężają. Warto zachęcić do przygotowań świątecznych wszystkich domowników i w ten sposób odciążyć nieco spracowane ręce. Poza tym, wspólne zajęcia zbliżają i spajają niejeden rodzinny klan.

Pierniczki żytnie z miodem i daktylami na tłuszczu kokosowym
Składniki

  • 3 szklanki mąki żytniej razowej
  • ¾ szklanki zmiksowanych daktyli (namoczonych suszonych - bez pestek 200 g)
  • 3/4 szklanki prawdziwego miodu
  • 1 jajo
  • 1 łyżka tłuszczu kokosowego
  • 2 łyżki przyprawy do piernika bez cukru i mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia na kamieniu winnym
  • mąka żytnia razowa do podsypania pierników
Przygotowanie
Daktyle suszone zalać wrzątkiem, aby tylko przykrył daktyle i zmiksować. Mąkę, przyprawę do piernika i proszek do pieczenia wymieszać w dużej misce. Daktyle, miód i tłuszcz kokosowy zagotować w rondelku. Gdy zacznie wrzeć, zdjąć z ognia. Lekko przestudzić i dodać do miski z mąką. Wbić jajo i szybko zagnieść. Ciasto wyrabiać tak długo, aż stanie się lepkie i plastyczne, czyli około 10 minut. Posypać stolnicę mąką, rwać kawałki ciasta i wałkować na grubość około 0,5 cm. Dowolnymi foremkami wyciąć pierniczki i układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Posmarować pierniki z wierzchu woda za pomocą pędzelka lub dłoni. Jeżeli chcemy zrobić dziurki w pierniczkach, aby je powiesić na choince, możemy to zrobić trzonkiem cienkiego pędzelka albo drewnianej łyżki. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180˚C i piec około 14 minut, kiedy pierniczki są duże, a 10-11 minut, gdy są malutkie. Możemy je dowolnie udekorować, ja proponuję gorzką czekoladę i marcepan.

Komentarze

Prześlij komentarz