Sałatka makaronowa z pieczarkami i papryką

Czy znacie makaron Khitharaki? To popularny w Grecji i we Włoszech makaron z pszenicy durum w kształcie ziarenek ryżu. Można go kupić w Polsce od dawna, więc czasem i ja ulegam pokusie. Bardzo dobrze spełnia się, jako neutralna baza do sałatek i dań na zimno, które można zabrać do pracy i do szkoły. A jak już tę sałatkę przygotujecie, wszyscy zjadacze słodkich bułeczek będą ją od Was podkradać. 

Sałatka makaronowa z pieczarkami i papryką
Składniki (4 porcje)
  • ¾ szklanki makaronu w kształcie ryżu (z pszenicy durum)
  • 250 g pieczarek pokrojonych na grube plastry
  • 1 cebula czerwona
  • 1 łyżka masła klarowanego
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 małe pomarańczowe papryki lub 0,5 dużej np. czerwonej
  • 250 g pomidorków koktajlowych
  • 4 jaja ugotowane na twardo
  • sól ziołowa, pieprz, czosnek sproszkowany, czosnek niedźwiedzi
Przygotowanie
Makaron wrzucić na wrzącą, osoloną wodę i ugotować wg przepisu na opakowaniu. Odcedzić i zostawić do wystygnięcia. Masło klarowane rozgrzać na patelni i wrzucić pieczarki. Dusić, podlewają wodą, aż pieczarki zmiękną i ściemnieją. Posolić, odparować wodę i wymieszać z makaronem w dużej misce. Przestudzić. Pomidorki pokroić w ćwiartki, cebulę w piórka, ugotowane jaja w grubą kostkę. Paprykę umyć, wydrążyć gniazda nasienne i pokroić w drobną kosteczkę. Wszystko dodać do makaronu i pieczarek. Wymieszać, dodać oliwę, sól ziołową i pozostałe przyprawy. Można jeść od razu albo zostawić na kilka godzin do „ przegryzienia”. Obie wersje są pyszne.

Komentarze