Czy
znacie makaron Khitharaki? To
popularny w Grecji i we Włoszech makaron z pszenicy durum w kształcie
ziarenek ryżu. Można go kupić w Polsce od dawna, więc czasem i ja ulegam
pokusie. Bardzo dobrze spełnia się, jako neutralna baza do sałatek i
dań na
zimno, które można zabrać do pracy i do szkoły. A jak już tę sałatkę
przygotujecie, wszyscy zjadacze słodkich bułeczek
będą ją od Was podkradać.
Sałatka makaronowa z pieczarkami i papryką
Składniki (4 porcje)
Przygotowanie- ¾ szklanki makaronu w kształcie ryżu (z pszenicy durum)
- 250 g pieczarek pokrojonych na grube plastry
- 1 cebula czerwona
- 1 łyżka masła klarowanego
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 2 małe pomarańczowe papryki lub 0,5 dużej np. czerwonej
- 250 g pomidorków koktajlowych
- 4 jaja ugotowane na twardo
- sól ziołowa, pieprz, czosnek sproszkowany, czosnek niedźwiedzi
Makaron wrzucić na wrzącą, osoloną wodę i ugotować wg przepisu na opakowaniu. Odcedzić i zostawić do wystygnięcia. Masło klarowane rozgrzać na patelni i wrzucić pieczarki. Dusić, podlewają wodą, aż pieczarki zmiękną i ściemnieją. Posolić, odparować wodę i wymieszać z makaronem w dużej misce. Przestudzić. Pomidorki pokroić w ćwiartki, cebulę w piórka, ugotowane jaja w grubą kostkę. Paprykę umyć, wydrążyć gniazda nasienne i pokroić w drobną kosteczkę. Wszystko dodać do makaronu i pieczarek. Wymieszać, dodać oliwę, sól ziołową i pozostałe przyprawy. Można jeść od razu albo zostawić na kilka godzin do „ przegryzienia”. Obie wersje są pyszne.
Komentarze
Prześlij komentarz