Pizza ziemniaczana bez mąki

Brak pomysłu na obiad? Pustki w spiżarni? Potrzeba zjedzenia czegoś mniej ciężkostrawnego niż tradycyjna pizza? Pracy niewiele, a obiad czy kolacja z odrobiną fantazji gotowa. Można podać do niej dowolny sos: pomidorowy, czosnkowy, albo zjeść bez sosu. Składniki nie są trudne do zdobycia, a Ci którzy nie wierzą, jak wspaniałe rzeczy można wyczarować z ziemniaków, niech zjedzą z zamkniętymi oczami i dopiero wtedy dowiedzą się, co zjedli. 

Pizza ziemniaczana bez mąki

Składniki (na 3 małe pizze o przekroju około 18 cm)
  • 8 dużych ziemniaków (około 1,2 kg)
  • 50-80 g sera feta lub dobrego twardego sera, jak parmezan, pecorino
  • 8 łyżek przetartych pomidorów (passata)
  • 8 pieczarek
  • 2 jaja
  • 1 łyżka masła klarowanego
  • 0,5 łyżeczki soli 
  • pieprz, czosnek niedźwiedzi, trochę liści lubczyku, czosnek w proszku
  • 1 łyżka masła klarowanego
  • gaza do odciśnięcia ziemniaków
  • Dodatki: groszek, oliwki, czerwona cebula w plastrach
Przygotowanie
Pieczarki umyć, pokroić w plastry i udusić na maśle klarowanym, leciutko podlewając wodą. Posolić i odparować nadmiar wody. Ziemniaki obrać i zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Włożyć do dużej miski gazę, rozłożyć i wrzucić na nią starte ziemniaki. Zebrać końce w węzełek i odcisnąć możliwie jak najwięcej wody (około 1,5 szklanki). Wymieszać odciśnięte ziemniaki z jajami i przyprawami. Posmarować patelnię masłem klarowanym i rozgrzać. Kłaść łyżką masę ziemniaczaną na patelnię, zostawiając od krawędzi około 2 cm wolne, żeby łatwiej było placki odwrócić na drugą stronę. Placek powinien mieć około 1 cm grubości w momencie rozsmarowywania go na patelni. Można łopatką pomóc sobie uformować okrągły kształt. Smażyć prawie bez tłuszczu na rumiano z obu stron, ostrożnie odwracając placki. Gotowe placki ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Na początek trzeba nałożyć podstawowy podkład, czyli pomidory, po 2-3 łyżki na placek, a następnie posypać leciutko serem. Potem pieczarki i dowolne dodatki. Na koniec odrobina startego sera. Piec w piekarniku nagrzanym do 190˚C przez około 15 minut, do momentu rozpuszczenia sera.

Komentarze

  1. Wygląda smakowicie ;) Przepis na ciasto bardzo mi się podoba, a wierzch jest także w 100% w moim guście ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Fajnie, że Ci się podoba. Naprawdę prosto się robi. Czasami zjadam sobie sam placek z sosem pomidorowym bez dodatków i też fajnie smakuje :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam ziemniaki, więc ten przepis już mi pasuje :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz