Chlebek marchewkowy bez mąki z szalotką i orzechami

Chociaż uwielbiam swoje zakwasy, chlebek bez zbóż gości na moim stole często. Dla mnie ten wypiek jest formą ciasta na sposób wytrawny i nie zawsze smaruję go czymkolwiek. Będzie dobrym dodatkiem do surówek i sałatek, albo po prostu spełni rolę pieczywa w porze drugiego śniadania. Dzięki marchewce jest przyjemnie wilgotny i nie wysycha szybko. Jest też miękki i bardzo sycący dzięki orzechom i nasionom lnu.
Ponieważ chlebek jest niewielki, a pieczenie trochę trwa, można włożyć do piekarnika i upiec: marchew, dynię, buraki czy bataty i mieć w ten sposób za jednym pieczeniem gotowe składniki na zupę, sałatkę, dodatek do śniadania.

Chlebek marchewkowy bez mąki z szalotką i orzechami
Składniki (na formę okrągłą o przekroju 17-20 cm )
  • 2 szklanki świeżo zmielonych w młynku orzechów włoskich
  • 1 szklanka świeżo zmielonych w młynku nasion lnu
  • 4 jaja
  • 2 dość duże marchewki
  • 3 cebulki szalotki lub 1 duża cebula
  • 0,5 szklanki wody mineralnej lekko gazowanej (u mnie Muszynianka) 
  • 2 łyżki masła klarowanego
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • ¾ łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka sproszkowanego czosnku
  • 1 łyżeczka czosnku niedźwiedziego
  • mak lub inne nasionka do posypania chlebka
Przygotowanie
Szalotki lub zwykłą cebulę obrać i drobno pokroić w kosteczkę, marchew zetrzeć na tarce o grubych lub drobnych oczkach (gdy marchew jest drobniej utarta chlebek jest jeszcze bardziej zwarty).
Na patelni rozgrzać jedną łyżkę masła klarowanego i wrzucić posiekaną cebulkę. Podsmażać, lekko podlewając wodą, aż cebula zmięknie i zrumieni się. W razie potrzeby odparować nadmiar wody.
W dużej misce wymieszać wszystkie składniki suche oprócz maku. Jaja wbić do miski i za pomocą widelca dobrze rozkłócić. Następnie do suchych składników dodać marchew, łyżkę masła klarowanego, wodę i rozbełtane jaja. Wszystko dokładnie wymieszać i wyłożyć masę do foremki. Ręką zwilżoną wodą wygładzić powierzchnię chleba i posypać makiem lub innymi nasionami. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180˚C i piec przez około 35 minut. Następnie zmniejszyć temperaturę do 150˚C i piec jeszcze przez około 25-30 minut.
Uwaga: jeżeli użyjemy bardziej płaskiej i większej formy, chlebek można piec krócej. Patyczek lub wykałaczka wbite w chleb powinny być wilgotne, ale bez śladów surowego ciasta.
Upieczony chlebek najlepiej przechowywać w lodówce, owinięty w lnianą ściereczkę lub w torebce papierowej.

Komentarze

  1. Chlebek wygląda świetnie, fajny pomysł z tą marchewką

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam połączenie marchewki z orzechami włoskimi, więc jestem pewna, że chlebek smakował wspaniale :) A z orzechami musiał smakować już całkiem magicznie :P

    OdpowiedzUsuń
  3. Przepis jak dla mnie wspaniały, jutro tworzę chlebek; )

    OdpowiedzUsuń
  4. Musi nieziemsko smakować ! Wygląda obłędnie!

    OdpowiedzUsuń
  5. Bardzo fajnie,że dodany jest mak-dodaje super smaku a w dodatku piękny kolor wyszedł;)

    OdpowiedzUsuń
  6. Pięknie wyrósł i pachnie, aż u mnie :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz