Kotleciki marchewkowe ze szczypiorkiem i pestkami dyni

 Szczypiorek wiosenny to dodatek, z którym nie lubię się rozstawać. Z marchewki miało powstać ciasto, ale zabrakło czasu i danie główne okazało się ważniejsze niż deser. Wyszło szybko, pysznie i zaskakująco.

Kotleciki marchewkowe ze szczypiorkiem i pestkami dyni

Składniki (na 10-12 kotletów wielkości dna szklanki)
  • 5 średnich marchewek
  • 0,5 szklanki pestek dyni
  • 0,5 dużego pęczka drobnego szczypiorku
  • 1 łyżka mielonego czosnku
  • 1 łyżka płatków drożdżowych
  • 0,5 łyżeczki mielonej kolendry
  • sól, pieprz
  • 2 łyżki oliwy z oliwek do posmarowanie kotlecików
  • 1 łyżka nasion chia
Przygotowanie
Marchewki wyszorować i ściąć końcówki. Przekroić w poprzek na pół i w łupinie ułożyć w garnku. Zalać wodą, aby przykryła marchew i ugotować do miękkości. Odcedzić wodę i wystudzić marchew, a następnie zmiksować.
Pestki dyni zmielić w młynku i dodać do zmiksowanej marchwi. Szczypiorek umyć i drobno pokroić i również wsypać do masy marchewkowej. Dodać pozostałe składniki sypkie i bardzo dobrze wyrobić i doprawić. Oliwę wylać na talerzyk i zwilżając nią dłonie, formować nieduże kotleciki i układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180˚C i piec przez 0,5 godziny. 

Komentarze

  1. Smakowite kotlety, pyszny miałaś obiad :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ale śliczne są te kotleciki :) Wyglądają bardzo wiosennie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Takich kotlecików jeszcze nie jadłam, a prezentują się bardzo apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Super pomysł! Bardzo ciekawie wyglądają!

    OdpowiedzUsuń
  5. Kotletów z marchewką w roli głównej jeszcze nie robiłam, ale pomysł mi się bardzo podoba. Na pewno takie zrobię :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Uwielbiam kotleciki marchewkowe :)

    OdpowiedzUsuń
  7. o i kolejne super kotleciki mniiam już wiem co jutro jem :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Mniam. Kocham takie kotleciki :)
    Pozdrawiam,
    http://fit-healthylife.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz