Ciasto drożdżowe z żurawiną i orzechową kruszonką

Mój drożdżowiec nie jest żadnym wynalazkiem piekarniczym. To tradycyjny wypiek z mojego rodzinnego domu i pewnego rodzaju przypomnienie udanych wypieków mojej mamy. Zawsze prostych, bez pracochłonnego nadziewania i tak naprawdę umiarkowanych kalorycznie.
Tak, biała mąka jest, ale mało tłuszczu i cukru. I jeśli chcemy poczęstować mamę lub babcię, taki deser będzie zdecydowanie lżejszy niż nasze ukochane pełnoziarniste wypieki. W dodatku jest mały, wykroimy z niego maksymalnie pięć porcji, więc nie będzie wysychał i kusił. Ot, nasza ludzka wspaniała natura...
 
Ciasto drożdżowe z żurawiną i orzechową kruszonką
Składniki (na formę o przekroju 20 cm)
Ciasto (około 5 porcji)

  • 1 i 3/4 szklanki białej mąki orkiszowej, może być typ 700 
  • 0,5 szklanki mleka roślinnego 
  • 25 g masła
  • 25 g drożdży świeżych
  • 4 łyżki cukru nierafinowanego
  • szczypta soli 
  • 1 jajo + 1 żółtko do posmarowania ciasta
  • garść żurawiny suszonej
Kruszonka
  • 3 łyżki mielonych włoskich orzechów
  • 1 łyżka masła
  • 2 łyżki cukru nierafinowanego
Przygotowanie
Kruszonkę zagnieść jak kruche ciasto, rozcierając między palcami grudki masła, aż utworzą się grube okruchy. 
Masło roztopić w rondelku i zostawić do wystudzenia. Podgrzać lekko mleko, aby było letnie i rozpuścić w nim drożdże, mieszając trzepaczką. Wymieszać dokładnie wszystkie suche składniki wraz z żurawiną, dodać masło, drożdże rozpuszczone w mleku i jajo. Wyrabiać energicznie kilka minut. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, na około 40 minut. Gdy ciasto podwoi objętość uderzyć pięścią w środek i krótko wyrobić w misce. Włożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia i zostawić do wyrośnięcia na około 0,5 godziny.  Gdy podrośnie do 3/4 wysokości formy, posmarować je z wierzchu żółtkiem i posypać kruszonką. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 ˚Ci i piec około 30 minut na środkowej półce. Jeżeli ciasto zbyt szybko zacznie się rumienić, w połowie pieczenia można je postawić o półkę niżej w piekarniku, aby od dołu piekło się intensywniej, a kruszonka się nie przypaliła. Można je też przykryć papierem do pieczenia na 12 minut przez końcem pieczenia. Tak właśnie zrobiłam w tym przypadku. Po upieczeniu wyjąć ciasto z piekarnika i wystudzić. Mnie tak do końca się nie udało to studzenie ...

Komentarze

  1. Tradycyjne drożdżowce uwielbiam ;) Kruszonki akurat nie lubiłam nigdy, ale taką z orzechami z pewnością bym polubiła ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wspaniałe ciasto, takie puszyste :) Ale bym się w nie wgryzła <3 !

    OdpowiedzUsuń
  3. Pycha, uwielbiam ciasto drożdżowe!

    OdpowiedzUsuń
  4. Kruszonka z orzechów włoskich nam się bardzo podoba, musimy wypróbować :) Kokosowa również świetnie smakuje na cieście drożdżowym, wypróbowane :D

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz