Chutney pomidorowo – morelowy z czarną gorczycą i masłem ghee

Chutney wywodzi się z kuchni hinduskiej i stanowi połączenie smaków: kwaśnego, słodkiego i ostrego. Konsystencją nieco przypomina powidła lub gęsty sos. Przygotowuje się go z owoców i warzyw z udziałem aromatycznych i pikantnych przypraw. Rozgrzewa, oczyszcza i wzmacnia. Doskonały do ryżu i warzyw. Obecnie mamy na targach mnóstwo dojrzałych pomidorów i owoców i czas pomyśleć o nieco odmiennym sposobie na przechowanie ich pełnego słońca smaku. Słoiczki z chutneyem można pasteryzować i cieszyć się ich smakiem nie tylko o tej porze roku. Za tradycyjnymi słodkimi powidłami nie przepadam, ale chutney przygotowuję każdego roku z solidnym zapasem. Miło jest zimą wrócić do domu i rozgrzać się dodając do obiadu łyżkę tego rozgrzewającego cudeńka. 

Chutney pomidorowo – morelowy z czarną gorczycą i masłem ghee

Składniki (na 3 – 4 słoiki o pojemności 200 ml)
  • 1 kg dojrzałych pomidorów bez skórki
  • 11 sztuk świeżych moreli
  • 2 duże cebule
  • 1 szklanka suszonych daktyli
  • 0,5 szklanki octu jabłkowego
  • 0,5 szklanki cukru nierafinowanego
  • 4 łyżki masła klarowanego (ghee) 
  • 3 łyżki nasion czarnej gorczycy
  • 1 łyżka cynamonu
  • 1,5 łyżeczki mielonego chili
  • 1 łyżeczka soli
Przygotowanie
Daktyle sparzyć wrzątkiem. Umyte morele wydrążyć i pokroić na cząstki. Podobnie pokroić pomidory. Cebulę obrać i drobno pokroić w kosteczkę. Na patelni rozgrzać masło ghee i wsypać gorczycę. Gdy nasiona zaczną strzelać, dodać cebulę i dusić chwilę, po czym wsypać chili i cynamon. Wymieszać i dodać pomidory razem z morelami i daktyle. Dusić około 0,5 godziny na małym ogniu, wlać ocet i dodać cukier. Dusić dalej na małym ogniu, aż wszystkie składniki się połączą i płyn w większości wyparuje. Chutney powinien mieć konsystencję rzadkiego dżemu. Pod koniec gotowania posolić i wymieszać.

Komentarze

  1. Nigdy nie jadłam, ale brzmi i wygląda smakowicie; ) Połączenie moreli z pomidorami i daktylami musi być ciekawe :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  3. Nie lubimy chutney ale Twój brzmi ciekawiej :) Pomidory, daktyle i morele? Co za połączenie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Moja rodzina przez 10 lat omijała mój chutney i nawet go nie próbowała, dopiero ten zniknął i żałowali że dotąd go nie jedli. Ale każdy ma własne preferencje i smaki i warto za nimi podążać. Czasem dopiero kilka lat omijania smaku sprawia, że nagle dostrzegamy że to ten jedyny.:)

      Usuń
    2. Dokładnie, czasem trzeba "dojrzeć" do pewnych smaków. Choć do np. oliwek nadal nie możemy się przemóc xD

      Usuń
  4. Wspaniała inspiracja, spróbuję z ryżem :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Z ryżem jest najlepszy. :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Wygląda przepysznie, nie miałam okazji jeść tego dania i na pewno skorzystam. Bardzo lubię wykorzystywać w kuchni masło ghee więc przepis jak dla mnie ekstra :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Nie obraziłabym się na jeden taki słoiczek, mniam:)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz