Letnie gotowanie nie musi być
pracochłonne ani męczące. W tej sałatce tylko pieczarki wymagają nieco uwagi,
gdy makaron i brokuł będą gotowały się same. Można ją zabrać ze sobą do pracy
czy przechować w lodówce i zjeść na śniadanie lub kolację. Dobrze smakuje również
z dodatkiem gotowanego jajka i szczypiorku.
Sałatka brokułowa z makaronem kukurydzianym, pieczarkami i fetą
Sałatka brokułowa z makaronem kukurydzianym, pieczarkami i fetą
Składniki (na 3 porcje)
- 250 g makaronu kukurydzianego rurka lub świderek
- 200 g zwartego sera feta
- 1 średni brokuł
- 7 średnich pieczarek
- 1 duża cebula
- 2 łyżki masła klarowanego
- garść świeżych liści bazylii
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka octu balsamicznego
- 1 łyżka jogurtu naturalnego lub majonezu bio
- sól ziołowa, pieprz
- szczypta sproszkowanego czosnku, czosnek niedźwiedzi
Przygotowanie
Makaron ugotować w wodzie z solą wg przepisu na opakowaniu. Przestudzić i włożyć do dużej miski. Obrać cebulę i posiekać w piórka. Pieczarki umyć, obrać i również pokroić w plasterki. Brokuł umyć, podzielić na różyczki i namoczyć kilka minut w wodzie z 3 łyżkami octu jabłkowego (aby wszelkie żyjątka wydostały się z niego, jeśli kryją się gdzieś w różyczkach lub łodygach). Opłukać i ugotować na parze lub w osolonej wodzie na półmiękko. Na patelni rozgrzać masło klarowane i dodać cebulę. Dusić chwilę podlewając wodą i dorzucić pieczarki. Posolić i dusić kilkanaście minut, aż będą miękkie i woda odparuje. Składniki dressingu zmiksować na gładko i wymieszać z makaronem. Dodać różyczki brokułu i pieczarki. Ser feta pokroić w drobną kostkę i delikatnie wymieszać z pozostałymi składnikami. W razie potrzeby doprawić.
Makaron ugotować w wodzie z solą wg przepisu na opakowaniu. Przestudzić i włożyć do dużej miski. Obrać cebulę i posiekać w piórka. Pieczarki umyć, obrać i również pokroić w plasterki. Brokuł umyć, podzielić na różyczki i namoczyć kilka minut w wodzie z 3 łyżkami octu jabłkowego (aby wszelkie żyjątka wydostały się z niego, jeśli kryją się gdzieś w różyczkach lub łodygach). Opłukać i ugotować na parze lub w osolonej wodzie na półmiękko. Na patelni rozgrzać masło klarowane i dodać cebulę. Dusić chwilę podlewając wodą i dorzucić pieczarki. Posolić i dusić kilkanaście minut, aż będą miękkie i woda odparuje. Składniki dressingu zmiksować na gładko i wymieszać z makaronem. Dodać różyczki brokułu i pieczarki. Ser feta pokroić w drobną kostkę i delikatnie wymieszać z pozostałymi składnikami. W razie potrzeby doprawić.
jak wiadomo powszechnie brokuł i feta pasują idealnie do siebie. Także sałatka na pewno była boska ;D
OdpowiedzUsuńUwielbiam połączenie brokułów z makaronem :) Sałatka wygląda przepysznie i na pewno sprawdzi się świetnie jako danie na wynos :)
OdpowiedzUsuńPieczarki, brokuł, makaron i ser- to po prostu musi smakować cudownie!;)
OdpowiedzUsuńZ checią wpiszę przespis na liste: "szybkie". Lubię tak.
OdpowiedzUsuńPyszna sałatka. Do tego faktycznie nie jest ani męcząca, ani pracochłonna :)
OdpowiedzUsuńSmaczny pomysł na brokuły, u mnie zupa brokułowa :)
OdpowiedzUsuńWygląda bardzo smacznie a już dawno nie jadłyśmy brokułów!
OdpowiedzUsuń