Pizza na gryczano – owsianym spodzie

Chociaż ten przepis może wyglądać na skomplikowany, to wcale taki nie jest. I nie jest aż tak pracochłonny. Po prostu trzeba dobrze wykorzystać cały czas na przygotowanie. Kiedy ciasto rośnie – przygotowujemy składniki, kiedy się piecze - sos i dekorację talerza. Spokojnie zdążymy jeszcze nakryć do stołu.
Pizza to nie jest lekkostrawne danie, ale bardzo sycące i może od czasu do czasu zastąpić obiad i zaspokoić żądania domowników, aby zjeść coś podobnego do tego, co jadają ich znajomi. W wersji bezgutenowej, czyli gryczano – owsianej jest równie smaczna jak w orkiszowej. Spód jest bardzo cienki i chrupiący i moim zdaniem jest to najlepsza wersja bezglutenowej pizzy, jaką jadłam. Nie ustępuje bowiem żadnej tradycyjnej wersji, nawet klasycznej włoskiej z pszenicy durum. Jest przepyszna i … już.

Pizza na gryczano – owsianym spodzie
Składniki (na 2 duże pizze czyli 3-4 porcje)

  • 200 g mąki gryczanej
  • 150 g mąki owsianej lub zmielonych w młynku płatków owsianych (ja użyłam bezglutenowych) 
  • 0,5 szklanki letniej wody
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 0,5 łyżeczki soli
  • mąka gryczana lub owsiana do podsypania pizzy
Rozczyn drożdżowy
  • 2 łyżki mąki owsianej lub gryczanej
  • 25 g świeżych drożdży
  • 3-4 łyżki ciepłej, ale nie gorącej wody
  • 1 łyżeczka nierafinowanego cukru lub miodu, jako pożywka wzmacniająca rośnięcie drożdży
Podkład
  • 100 g parmezanu startego na tarce lub innego twardego sera, np. Pecorino
  • 8 łyżek passaty pomidorowej lub pomidorów w kawałkach bez skórki
Dodatki
  • Duszone pieczarki, groszek, czarne lub zielone oliwki, plastry pomidora i cebuli, szpinak, co tylko znajdzie się w kuchni i macie na to ochotę, ale pamiętajcie że pizza musi to wszystko „udźwignąć” i lepiej dozować składniki skromniej
  • rukola, pomidorki koktajlowe (opcjonalnie) 
Do posmarowania talerzy, na których pizza będzie podana
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
Sos
  • 150 g jogurtu naturalnego
  • 2 łyżki majonezu bio 
  • 3 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
  • sól ziołowa, suszony czosnek niedźwiedzi, pieprz czarny
  • Wszystkie składniki zmiksować i przyprawić.
Przygotowanie
Ciasto na pizzę + rozczyn
Przygotować rozczyn
: drożdże wyrobić z wodą, dodać mąkę i cukier. Rozczyn powinien mieć konsystencję gęstej śmietany. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Rozczyn powinien mocno pączkować i co najmniej podwoić swoją objętość.
Ciasto
Suche składniki wymieszać w misce, dodać oliwę, wodę i rozczyn drożdżowy. Wyrobić ręką na gładką masę, ugniatając energicznie przez kilka minut. Gdy ciasto zacznie odchodzić od ręki, uformować kulę, posypać ją mąką z wierzchu i przykryć bawełnianą ściereczką. Odstawić w ciepłe miejsce na około 40 minut, aby ciasto podwoiło objętość. Wówczas podzielić je na dwie części i podsypując mąką, wyrobić jeszcze raz, aby było elastyczne i zwarte, ale nie twarde. Rozwałkować je na cienkie placki. Ja wałkuję je na papierze do pieczenia i razem z tym papierem przekładam placki na blachy i tam dekoruję. Wtedy placki na pewno się nie uszkodzą i nie stracą kształtu. Podwinąć brzegi ciasta do środka i rozsmarować przetarte pomidory (po 4 łyżki na każdy placek), posypać odrobiną sera, ułożyć dowolne składniki i posypać z wierzchu kolejną warstwą sera. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 ˚C i piec przez 25 - 30 minut. Spód powinien być widocznie rumiany od strony papieru do pieczenia.
Oliwę wymieszać z przeciśniętym czosnkiem i tą masą posmarować talerze, na których będziemy podawać pizzę. Można jeszcze udekorować pizzę po upieczeniu świeżą rukolą i posiekanymi pomidorkami koktajlowymi i dopiero polać sosem, jak to było w tym przepisie.

Komentarze

  1. Bardzo mi się podoba skład tego ciasta, będę musiała zrobić podobne :) Dodatki zresztą też super - całość wygląda bardzo bogato :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda bardzo apetycznie :) Nie tak dawno jadłyśmy pizze ale na słodko z owocami :P Jednak na mące orkiszowej i żytniej. Bez glutenu nie do końca nam wychodzą :/

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bezglutenowa mąka owsiana i płatki zachowują się bardzo plastycznie i dla mnie są najelastyczniejszą opcją bez glutenu, jako dodatek trzymający fajnie całość. Dają też dobry balans smakowy w połączeniu z gryką.

      Usuń
  3. SUper się prezentuję- kolorowa i przypuszczam,że bardzo smaczna jest;)

    OdpowiedzUsuń
  4. To naprawdę pyszna pizza, uważam to ciasto za mój hit, cienkie, plastyczne i wydajne. :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Nigdy nie jadłam takiej pizzy :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz