Co zrobić, gdy jest gorąco,
niedzielny rosół odpada, a buziek do wykarmienia więcej niż jedna? Danie, które
zmieści się w jednym naczyniu i w dużej mierze „zrobi” się samo, podczas gdy my
będziemy pochłaniać ulubioną lekturę lub szlifować grę na skrzypcach. I jedynie
na chwilę przerwiemy te szczytne zajęcia, żeby posypać zapiekankę fetą lub
uchronić pieczarki przed doszczętnym zwęgleniem na patelni. Gotowanie to smak i
radość dzielenia się z innymi tym smakiem. Bez zadęcia, czasem nawet bez
filozofii i kombinacji. Po prostu, jest inspiracja i ogromna potrzeba zjedzenia
czegoś zwyczajnie smacznego i sycącego.
Wyobraźcie sobie gruby dębowy stół w sadzie, na którym stoi zapiekanka przed chwilą wyjęta z pieca, kosz pełen owoców, warzyw i świeża woda z prawdziwej studni z listkiem mięty z własnego ogródka. Zamknijcie oczy i powędrujcie tam, chociaż na chwilę. W tle usłyszycie śmiech dziecka, szczekanie psa, brzęczenie owadów i popiskiwanie wiewiórki. I nie wiem, jak Wy, ale ja nie chcę już stamtąd wracać.
Wyobraźcie sobie gruby dębowy stół w sadzie, na którym stoi zapiekanka przed chwilą wyjęta z pieca, kosz pełen owoców, warzyw i świeża woda z prawdziwej studni z listkiem mięty z własnego ogródka. Zamknijcie oczy i powędrujcie tam, chociaż na chwilę. W tle usłyszycie śmiech dziecka, szczekanie psa, brzęczenie owadów i popiskiwanie wiewiórki. I nie wiem, jak Wy, ale ja nie chcę już stamtąd wracać.
Zapiekanka trochę śródziemnomorska i trochę polska = czym lodówka bogata
Składniki
(na 3 porcje)
- 500 g pieczarek
- 6 średnich ziemniaków
- 2 duże czerwone cebule
- 15 pomidorków śliwkowych lub koktajlowych
- 0,5 dużej czerwonej papryki
- 2 łyżeczki masła klarowanego
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 2 ząbki czosnku drobno posiekane
- 1 łyżka sezamu
- 2 łyżki czosnku niedźwiedziego
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 0,5 łyżeczki tymianku
- sól ziołowa, pieprz cayenne
- szczypta mielonego czosnku
- duża garść świeżego szpinaku
- 150 g śmietany kremówki 30 % lub serka mascarpone (ja użyłam kremówki bez laktozy)
- 130 g sera feta
Przygotowanie
Pieczarki umyć i pokroić na grube plastry, cebulę posiekać w cienkie pióra. Na patelni rozgrzać masło klarowane i wrzucić cebulę i pieczarki. Posolić, aby pieczarki puściły sok. Podsmażać do odparowania płynu. Ziemniaki obrać, umyć i pokroić w dość cienkie plastry. Wymieszać z 1 łyżką oliwy, posypać sezamem, solą ziołową, pieprzem, papryką, tymiankiem i czosnkiem niedźwiedzim oraz drobno posiekanym świeżym czosnkiem. Wysmarować formę do pieczenia oliwą i ułożyć w niej ziemniaki. Pomidorki umyć i pokroić na połówki, paprykę wydrążyć i pokroić w kostkę. Ułożyć pomidory i paprykę dowolnie na ziemniakach i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200˚ C na około 22 minuty. Śmietankę zmiksować z umytym szpinakiem i szczyptą mielonego czosnku, pieprzem i solą. Gdy ziemniaki się podpieką, zmniejszyć temperaturę pieczenia do 180˚C, otworzyć piekarnik i posypać zapiekankę uduszonymi z cebulką pieczarkami. Wyłożyć na wierzch masę śmietanowo – szpinakową i wygładzić. Posypać powierzchnię zapiekanki kawałkami fety. Zapiekać jeszcze około 15-20 minut. Przed podaniem można udekorować pomidorkami i szpinakiem.
Pieczarki umyć i pokroić na grube plastry, cebulę posiekać w cienkie pióra. Na patelni rozgrzać masło klarowane i wrzucić cebulę i pieczarki. Posolić, aby pieczarki puściły sok. Podsmażać do odparowania płynu. Ziemniaki obrać, umyć i pokroić w dość cienkie plastry. Wymieszać z 1 łyżką oliwy, posypać sezamem, solą ziołową, pieprzem, papryką, tymiankiem i czosnkiem niedźwiedzim oraz drobno posiekanym świeżym czosnkiem. Wysmarować formę do pieczenia oliwą i ułożyć w niej ziemniaki. Pomidorki umyć i pokroić na połówki, paprykę wydrążyć i pokroić w kostkę. Ułożyć pomidory i paprykę dowolnie na ziemniakach i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200˚ C na około 22 minuty. Śmietankę zmiksować z umytym szpinakiem i szczyptą mielonego czosnku, pieprzem i solą. Gdy ziemniaki się podpieką, zmniejszyć temperaturę pieczenia do 180˚C, otworzyć piekarnik i posypać zapiekankę uduszonymi z cebulką pieczarkami. Wyłożyć na wierzch masę śmietanowo – szpinakową i wygładzić. Posypać powierzchnię zapiekanki kawałkami fety. Zapiekać jeszcze około 15-20 minut. Przed podaniem można udekorować pomidorkami i szpinakiem.
Uwielbiam takie dania :)
OdpowiedzUsuńOj, dobrze to znam, dania ''wszystko co zostało/jest na granicy przydatności w lodówce! Wygląda fajnie, na pewno spróbuję :D
OdpowiedzUsuńBardzo lubię tego typu dania- wrzucasz co masz i powstaje pyszny obiad;)
OdpowiedzUsuńTakie dania też są idealne dla nas :) Ostatnio mamy okropnego lenia na obiady i najchętniej wrzucamy wszystko do jednego garnka i niech się "robi samo" :P
OdpowiedzUsuńBardzo pomysłowa :)
OdpowiedzUsuńWygodnie i smacznie :)
OdpowiedzUsuńNie lubię sera feta :/
OdpowiedzUsuńMożna go w ogóle nie dodawać, dodać innego sera albo zrobić bez sera w ogóle. Posypać migdałami, płatkami drożdżowymi...
OdpowiedzUsuńProsto i smacznie, u mnie wczoraj w ogrodzie rozrabiały jeże...wiewiórka również miłe towarzystwo :)
OdpowiedzUsuńNawet nie wiesz jak bardzo bym chciała mieszkać w takim miejscu na stałe... To moje wielkie marzenie... :)
UsuńMam u siebie prawie wszystkie składniki! :) Mogę działać:)
OdpowiedzUsuńWygląda przepysznie :) Tego rodzaju dania są najlepsze :)
OdpowiedzUsuńJak ja uwielbiam takie zapiekanki! :-)
OdpowiedzUsuńPrzepisy pod tytułem "wrzucam co mam w lodówce" jak zwykle są strzałem w dziesiątkę :) Musiała byc pycha!
OdpowiedzUsuńByła mega dobra. Było mi przykro, ze nie zrobiłam jej dużo więcej, bo miałam ochotę sama zjeść całość :)
OdpowiedzUsuń