Nie znam chyba prostszej i
jednocześnie bardzo smacznej sałatki, przygotowanej z minimalnej ilości podstawowych
składników. Ważne, aby grzanki były chrupiące i świeże, a sałatka spędziła
kilkanaście minut w lodówce. Winogrona bardzo dobrze współgrają z sałatą i
ogórkiem, a całość spaja dressing. Endywia jest spokrewniona z sałatą, ma
długie i postrzępione listki, a była znana i spożywana już w starożytności.
Znajdziemy w niej kolejną porcję witamin C i E oraz minerałów: żelaza, wapnia,
potasu i fosforu. Bardzo dobrze komponuje się również z serami i orzechami,
ponieważ ma leciutko gorzkawy smak.
Sałatka z endywii i winogron
- 1 opakowanie sałaty endywii
- 250 g winogron (fioletowych lub różowych)
- pół długiego ogórka
- 1 średnia czerwona cebula
- 1 kromka pieczywa na zakwasie
- 1 łyżeczka oleju kokosowego
- 2 łyżki oliwy z oliwek extra virgin
- 1 łyżeczka octu balsamicznego
- 1 łyżeczka mielonego czosnku
- sól, pieprz
Przygotowanie
Owoce i warzywa umyć i osuszyć. Przygotować większą miskę i rękoma porwać sałatę na dość drobne kawałeczki lub pokroić nożem w cienkie paski. Ogórka obrać i pokroić w kostkę, winogrona na połówki, cebulę w cienkie półplasterki i wszystko dodać do sałaty. Na patelni rozgrzać olej kokosowy i włożyć kromkę chleba. Zrumienić z obu stron, aby grzanka była twarda i chrupka. Wyjąć z patelni, wystudzić i pokroić w kosteczkę. Składniki dressingu połączyć ze sobą w miseczce i wlać do sałatki. Całość wymieszać i posypać grzankami.
Owoce i warzywa umyć i osuszyć. Przygotować większą miskę i rękoma porwać sałatę na dość drobne kawałeczki lub pokroić nożem w cienkie paski. Ogórka obrać i pokroić w kostkę, winogrona na połówki, cebulę w cienkie półplasterki i wszystko dodać do sałaty. Na patelni rozgrzać olej kokosowy i włożyć kromkę chleba. Zrumienić z obu stron, aby grzanka była twarda i chrupka. Wyjąć z patelni, wystudzić i pokroić w kosteczkę. Składniki dressingu połączyć ze sobą w miseczce i wlać do sałatki. Całość wymieszać i posypać grzankami.
Bardzo lubię takie słodko - warzywne połączenia ;) A całość wygląda cudownie ;)
OdpowiedzUsuńWygląda smakowicie :) Uwielbiam dodatek winogron do sałatek. Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńEndywia ? Chyba nie miałam z nią styczności :) Smakowicie się prezentuje :)
OdpowiedzUsuńTej sałaty jeszcze nie znamy :) Jesteśmy ciekawe jak smakuje :)
OdpowiedzUsuńLekko i bardzo zdrowo, a co najważniejsze smacznie. Ta sałata jest pyszna!
OdpowiedzUsuńNa pewno smakowałaby mi taka sałatka :)
OdpowiedzUsuńNie jadłam takiej sałatki, ale wygląda bosko !:)
OdpowiedzUsuń