Kotlety z soczewicy i płatków jaglanych – wegańskie i bezglutenowe

Oto przepis na bardzo proste i smaczne kotlety z soczewicy. Soczewica to nie tylko wartościowe białko roślinne, ale także źródło potasu i kwasu foliowego. Płatki jaglane stanowią wartościowe źródło krzemu i są znakomitym wypełniaczem kotletów. Dzięki nim bardzo ładnie się sklejają.
Takie kotlety są znakomite na obiad i dobrze smakują z duszoną włoską kapustą lub dowolnymi sałatkami.  
 
Kotlety z soczewicy i płatków jaglanych – wegańskie i bezglutenowe
Składniki (na około 12 kotlecików)
  • 3 szklanki ugotowanej soczewicy zielonej lub brązowej
  • ¾ szklanki drobnych płatków jaglanych
  • 1 szklanka wrzątku
  • 1 duża cebula
  • 1 łyżka mielonego czosnku
  • 1 łyżka czosnku niedźwiedziego
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1 łyżka oleju kokosowego
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • sezam, wiórki kokosowe do obtoczenia kotletów
  • sól, pieprz
Przygotowanie
Cebulę obrać i drobno pokroić. Na patelni rozgrzać olej kokosowy i zeszklić cebulkę na złoto.
Płatki wsypać do większej miski i zalać wrzątkiem. Wymieszać i przykryć talerzem, aby w cieple napęczniały. Gdy przestygną dodać soczewicę, zmiksować na gładką masę i przyprawić. Na talerzyk wlać dwie łyżki oliwy i zwilżając nią dłonie formować kotlety o dowolnym kształcie i obtaczać w sezamie lub wiórkach kokosowych. Piec w piekarniku nagrzanym do 180˚C przez około 25 minut. 

Komentarze

  1. Chcemy zrobić kotleciki z dyni i płatków jaglanych :) Mamy nadzieję, że wyjdą równie smaczne jak Twoje :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Na pewno będą pyszne! Płatki jaglane to doskonały "sklejacz" wszelkich klusek i kotletów. :)

      Usuń
  2. Do tej pory wegańskie kotlety robiłam jedynie z soi i ciecierzycy. Soczewica i płatki jaglane to świetny pomysł!:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam wegańskie kotlety, z soczewicy i soi to moje ulubione. :-) Pycha!

    OdpowiedzUsuń
  4. a mogę je usmażyć bo nie mam piekarnika?

    OdpowiedzUsuń
  5. Spokojnie można je usmażyć, tylko trzeba mieć na uwadze, że kiedy smażymy te kotleciki, ich konsystencja musi być zwarta. Tutaj powinno się obyć bez dodawania większej ilości płatków. Na początek usmaż jednego kotlecika i sprawdź, czy przy odwracaniu się nie rozsypuje. Jeśli się rozpada, dodaj 1-2 łyżki płatków do masy i dobrze wyrób, a jeśli trzyma fason, smaż dalej. Smacznego:)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz