Jesień to czas przygotowania
organizmu do zimy i warto zacząć spożywać ciepłe posiłki częściej. Jeśli
znudziła się Wam owsianka na sposób gotowany, można wstawić ją do piekarnika i
zapiec z ukochanymi owocami. Dziś proponuję ją z kasztanami, które są bardzo
pożytecznym dodatkiem do wielu dań, mają bowiem sporo wartości odżywczych i
podnoszą witalność naszych narządów wewnętrznych. Są nieco mączyste w
strukturze i słodkawe w smaku. Doskonałe do wzbogacania posiłków i sprawiania
sobie kulinarnych przyjemności, jednocześnie służących zdrowiu.
Zapiekana owsianka czekoladowa z kasztanami i gruszką
- 1,5 szklanki płatków owsianych
- 2 szklanki mleka roślinnego (u mnie z orzechów włoskich własnej roboty)
- 4 łyżki kakao
- 1 szklanka posiekanych pieczonych kasztanów
- 2 gruszki
- odrobina oleju kokosowego do posmarowania foremki
Mleko roślinne zagotować i zalać nim płatki. Dodać kakao i wymieszać. Gruszki umyć i jeśli skórka jest twarda, obrać, jeśli jest miękka, najlepiej zostawić ze skórką. Kilka plasterków gruszki zostawić do dekoracji owsianki, a pozostałą ilość pokroić drobno lub zetrzeć na tarce i dodać do płatków. Wszystko dobrze wymieszać i włożyć do formy wysmarowanej leciutko olejem kokosowym. Udekorować plastrami gruszki i wiórkami kokosowymi i zapiekać w piekarniku nagrzanym do 180˚C przez około 25 minut.
Uwielbiam pieczone owsianki, przyjemnie rozgrzewają z samego rana i dają kopa energii :)
OdpowiedzUsuńKasztany w owsiance to musi być pyszne! :D W ogóle cała owsianka brzmi pysznie i pożywnie :)
OdpowiedzUsuńO tak, kasztany wspaniale do niej pasują!:)
OdpowiedzUsuń