Zapiekana owsianka czekoladowa z kasztanami i gruszką

Jesień to czas przygotowania organizmu do zimy i warto zacząć spożywać ciepłe posiłki częściej. Jeśli znudziła się Wam owsianka na sposób gotowany, można wstawić ją do piekarnika i zapiec z ukochanymi owocami. Dziś proponuję ją z kasztanami, które są bardzo pożytecznym dodatkiem do wielu dań, mają bowiem sporo wartości odżywczych i podnoszą witalność naszych narządów wewnętrznych. Są nieco mączyste w strukturze i słodkawe w smaku. Doskonałe do wzbogacania posiłków i sprawiania sobie kulinarnych przyjemności, jednocześnie służących zdrowiu. 

Zapiekana owsianka czekoladowa z kasztanami i gruszką
Składniki (3-4 porcje)
  • 1,5 szklanki płatków owsianych
  • 2 szklanki mleka roślinnego (u mnie z orzechów włoskich własnej roboty)
  • 4 łyżki kakao
  • 1 szklanka posiekanych pieczonych kasztanów
  • 2 gruszki
  • odrobina oleju kokosowego do posmarowania foremki
Przygotowanie
Mleko roślinne zagotować i zalać nim płatki. Dodać kakao i wymieszać. Gruszki umyć i jeśli skórka jest twarda, obrać, jeśli jest miękka, najlepiej zostawić ze skórką. Kilka plasterków gruszki zostawić do dekoracji owsianki, a pozostałą ilość pokroić drobno lub zetrzeć na tarce i dodać do płatków. Wszystko dobrze wymieszać i włożyć do formy wysmarowanej leciutko olejem kokosowym. Udekorować plastrami gruszki i wiórkami kokosowymi i zapiekać w piekarniku nagrzanym do 180˚C przez około 25 minut. 

Komentarze

  1. Uwielbiam pieczone owsianki, przyjemnie rozgrzewają z samego rana i dają kopa energii :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Kasztany w owsiance to musi być pyszne! :D W ogóle cała owsianka brzmi pysznie i pożywnie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. O tak, kasztany wspaniale do niej pasują!:)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz