Domowe chipsy bananowe – bez soli, cukru, tłuszczu

Jak zrobić jeszcze jedną wersję zdrowszych chipsów na imprezę lub towarzyskie spotkanie? Bardzo prosto. Wystarczy piekarnik i kilka minut na pokrojenie bananów. Reszta dokona się sama. Nie będą potrzebne żadne dodatki ani przyprawy. Naturalny smak bananów wystarczy, aby nasze podniebienie było usatysfakcjonowane, a brak dodanego cukru i tłuszczu oszczędzi naszym bioderkom dodatkowych centymetrów. 

Domowe chipsy bananowe – bez soli, cukru, tłuszczu
Składniki (na 3 duże blachy = 3 małe miseczki chipsów)
  • 6 dojrzałych bananów (ale nie przejrzałych) 
  • papier do pieczenia
Przygotowanie
Banany obrać ze skórki, pokroić w cienkie plasterki i ułożyć na blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 120
˚C na około 1 godzinę i 20 minut z włączonym nawiewem. Czas suszenia zależy od zawartości wilgoci w bananach i grubości plasterków. Można również użyć suszarki do grzybów. 

Komentarze

  1. Lubię chipsy bananowe, ale do tej pory je kupowałam, chyba muszę spróbować Twojego sposobu :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja też lubię, ale przeważnie są słodzone i z tłuszczem, niestety. Są też bardzo twarde, więc siłą rzeczy zaczęłam robić swoje :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam bananowe chipsy, ale nigdy sama ich nie robiłam. Domowe są z pewnością o wiele zdrowsze i smaczniejsze, muszę kiedyś takie zrobić :) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  4. Ale super, z chęcią wypróbuję :-) lubię pochrupać takie zdrowe słodkości :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Te kupne w większości nie mają w ogóle smaku ciekawe jak smakują domowe! :D

    OdpowiedzUsuń
  6. Gotowe zazwyczaj są tylko twarde, tutaj pozostaje coś więcej ze smaku banana... Ale każdy sam powinien spróbować i ocenić, czy mu ten smak odpowiada :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Do tej pory chipsy bananowe robiłam na suszarce do owoców. Jestem bardzo ciekawa jak smakują upieczone w piekarniku;)

    OdpowiedzUsuń
  8. Jak długo można potem przechowywać takie banany? :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz