Kiedy
potrzebujemy przekąski, takie krakersy uwiodą nas z pewnością.
Bezglutenowe, lekko pikantne i chrupkie. Doskonałe do przeróżnych sosów i
zup. Z wartościowej mąki dyniowej, w której znajdziemy sporo białka i
błonnika, a niewiele tłuszczu. Ponieważ mąka z dyni jest zwykle
pozostałością po tłoczeniu oleju, nie zawiera tak wiele tłuszczu jak
pestki dyni i nie podlega dzięki temu tak szybkiemu jełczeniu.
Krakersy dyniowo – kukurydziane z parmezanem (bezglutenowe)
Krakersy dyniowo – kukurydziane z parmezanem (bezglutenowe)
Składniki (na 35-50 sztuk krakersów, zależnie od wielkości foremek)
- 1,5 szklanki mąki z dyni + nieco do podsypania krakersów
- 0,5 szklanki mąki kukurydzianej
- 100 g masła
- 12 łyżek zimnej wody
- 4 łyżki parmezanu zmielonego na proszek
- 2 łyżeczki suszonego oregano
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 0,5 łyżeczki suszonego chili w proszku
- dowolne nasionka do posypania krakersów, np. sezam, mak
Przygotowanie
Wszystkie suche składniki połączyć w misce. Dodać pokrojone w kostkę masło i wodę. Zagnieść szybko kruche ciasto, tzn. najpierw rozcierać składniki w palcach, aby utworzyły się grudki podobne do tartej bułki, a następnie ugniatając połączyć grudki w zgrabną kulkę. Zawinąć kulę ciasta w folię i wstawić na godzinę do lodówki. Po tym czasie odrywać z ciasta kawałki, wałkować niezbyt cienko (podsypując odrobiną mąki z dyni, aby ciasto nie przywierało) i wykrawać foremkami dowolne kształty. Ułożyć je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180˚C. Piec przez 12-15 minut, aż krakersy się podsuszą i zrumienią leciutko.
Wszystkie suche składniki połączyć w misce. Dodać pokrojone w kostkę masło i wodę. Zagnieść szybko kruche ciasto, tzn. najpierw rozcierać składniki w palcach, aby utworzyły się grudki podobne do tartej bułki, a następnie ugniatając połączyć grudki w zgrabną kulkę. Zawinąć kulę ciasta w folię i wstawić na godzinę do lodówki. Po tym czasie odrywać z ciasta kawałki, wałkować niezbyt cienko (podsypując odrobiną mąki z dyni, aby ciasto nie przywierało) i wykrawać foremkami dowolne kształty. Ułożyć je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180˚C. Piec przez 12-15 minut, aż krakersy się podsuszą i zrumienią leciutko.
idealne na sylwestra!
OdpowiedzUsuńZapraszam do mnie:)
Dl takiej fanki przekąsek i chrupaczy jak ja to jak znalazł! :D
OdpowiedzUsuńWow! Jeszcze nigdy nie piekłam krakersów z dyni. Wspaniała przekąska;)
OdpowiedzUsuńJeszcze nigdy nie zrobiłyśmy wytrawnych ciasteczek czyli krakersów :) Taka przekąska bardzo nas ciekawi :)
OdpowiedzUsuń